Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Snart får du slåss för utefikan

Hårdare regler gör uteserveringarna färre inom fem år

TIDIGT UTE Mammorna Karolina Mölldal, Åsa Frölander, Emma Colgate och hennes dotter Tindra sitter gärna med jackan på utanför Cream Coffeebar på Fleminggatan. -Det är ju så kort tid vi kan sitta ute, man måste passa på, säger de. TIDIGT UTE Mammorna Karolina Mölldal, Åsa Frölander, Emma Colgate och hennes dotter Tindra sitter gärna med jackan på utanför Cream Coffeebar på Fleminggatan. -Det är ju så kort tid vi kan sitta ute, man måste passa på, säger de. Foto: STEFAN MATTSSON

Uteserveringarna är här igen. I år ser de ut att bli fler än någonsin.

Men nu skärper Stockholms stad reglerna.

Inom fem år kan var femte uteservering i Stockholm ha försvunnit.

Nya regler för uteserveringar ingår i stadens satsning på att bli tillgängligast i Europa före 2010. Alla serveringar ska handikappanpassas. Både inom serveringsområdet och på trottoaren utanför.

144 serveringar undersökta

Till grund för de nya riktlinjerna ligger en rapport från gatu- och fastighetskontoret. De har undersökt 144 av stans 800 uteserveringar. 26 av dem, alltså 18 procent, försvinner när de nya kraven träder i kraft. De flesta för att det blir för trångt på trottoaren utanför om till exempel två rullstolar ska kunna mötas.

16 procent av serveringarna ligger i en gråzon. De har egentligen för lite trottoarutrymme kvar men kan söka dispens.

- Det är svårt att säga hur många som försvinner. På många platser kan man säkert hitta någon annan snitsig lösning, säger Eva Leijon, chef på Stockholms stads Upplåtelsebyrå.

Hårdare krav efter hand

De handikappanpassande reglerna ska införas successivt i olika stadsdelar. I år gäller de bara för dem som aldrig har haft uteservering förut. Av de 418 som ansökt om tillstånd hittills i Stockholms innerstad har bara fem fått avslag. Men inom fem år ska alla uppfylla kraven.

- Branschen får lite tid på sig att anpassa sig, säger Eva Leijon.

 

Två meter trottoar måste vara kvar för de gående

    Minsta utrymme som man kan söka tillstånd för är en halv meter, då måste möblerna vara väggfasta.

   Minst två meter måste vara kvar av trottoaren så att gående kan passera utan problem.

   Uteserveringen ska ligga i direkt anslutning till serveringslokalen.

    Serveringen ska vara inhägnad så att den inte "flyter ut" över trottoaren.

   Serveringen måste vara i samma nivå som trottoaren om det inte är så stora nivåskillnader att en uppbyggnad behövs, i sådant fall måste en handikappramp få plats.

Åsa Kristoffersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet