Barnsexanklagade direktören har erkänt

44-åringen medger försök till barnsexbrott

NYHETER

Den svenske direktören som reste till USA för att ha sex med en minderårig har nu erkänt sig skyldig till barnsexbrott.

Nu väntar ett flerårigt fängelsestraff för den 44-årige svensken.

Inför en federal domare erkände den sexanklagade direktören sig skyldig till brottet "interstate travel to have sex with minor", vilket kan likställas med "försök till sexuellt utnyttjande av minderårig", uppger Dagens Nyheter.

Den svenske direktören greps i Chicago den 1 december. Han hade rest till USA med syftet att ha sex med en 14-årig flicka som han fått kontakt med via internet.Den unga flickan visade sig dock vara en amerikansk polisagent som utgett sig för att vara 14 år.

Direktören har sedan dess suttit inlåst på Metropolitan Correctional Center.

Direktörens svenske advokat Carl Skarborg är mycket kritisk till hur den amerikanska brottsutredningen kring direktören tolkats i Sverige, och hur det svenska storföretaget som direktören tidigare jobbat för hanterat frågan.

- Det han sitter fast för är inte ett brott i Sverige. Han har aldrig haft sex med någon minderårig, säger Skarborg till aftonbladet.se.

I USA bedöms vissa brott som allvarligare om den brottsmisstänkte rest en längre sträcka för att begå brott. Det räknas då som ett federalt och inte ett delstatligt brott och kan ge mycket långa fängelsestraff.

Att erkänna sig skydig har därför bedömts som mannens enda chans att undgå ett långt fängelsestraff på upp till 15 år.

Enligt åklagarmyndigheten i Chicago stannar den 44-årige svensken i häktet till den 10 juli, då straffet fastställs av domaren. Han riskerar då ett fängelsestraff på upp till fyra år.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM