Ericsson rasade på Stockholmsbörsen

Under 50 kronor för första gången på två år

NYHETER

Telekomjätten Ericsson fortsätter sitt ras på Stockholmsbörsen. Vid tiotiden på onsdagen hade B-aktien rasat under 50 kronor till 49:50.

Det är den lägsta kursen på två år.

- Det här är ett branschfenomen och inte något som bara drabbar Ericsson, säger Pia Gideon, informationschef för Ericssons koncernledning, till aftonbladet.se.

Stockholmsbörsen fortsatte på onsdagen att falla efter tisdagens ras här hemma och på USA-börserna.

Strax efter klockan 10 hade Ericssons B-aktie fallit drygt 4 procent och var nere i 49:50. Aktien handlades i steg om tio öre i stället för de hittills rådande 50-öringarna. Strax före lunch nosade Ericsson på 50-kronorsnivån, men lyckades inte stanna kvar på rätt sida om femtiolappen. Klockan 11.30 stod Ericssonaktien i 49:80.

Vid stängningsdags hade aktien åter segat sig upp över 50-kronorsstrecket och slutade på 52:50 kronor.

När Kurt Hellström tillträdde som vd i juli 1999 handlades Ericssonaktien för 65 kronor.

- Det som har hänt på börserna under det senaste året är ett resultat av alltför uppblåsta förväntningar. Hela IT-bubblan har redan pyst ut, nu ser vi hur telekombranschen rasar. Men ska jag ge mig på en kvalificerad gissning så är botten nu nådd, säger Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt.

Enligt Mats Wester är det i första hand oron för de dyra 3G-kontrakten som får börsen att falla.

I sin hunger på kontrakten för den tredje generationens mobiltelefonsystemen ger telekombolagen skyhöga investeringslöften. Det senaste exemplet då Nokia kammade hem den prestigefyllda ordern från franska Orange, värd nästan 14 miljarder kronor. Som motprestation gav Nokia ett finansieringslöfte på 18 miljarder kronor.

- Det finns en oro på börsen för hur telekombolagen ska klara av att ro dessa svindyra kontrakt i hamn, säger Mats Wester.

Hur ska den svenska aktieägaren bete sig i dessa börsrastider?

- Man bör se till att man har en blandad aktieportfölj, som innehåller flera olika branscher.

Ska man köpa telekomaktier?

- Mn ska inte vara rädd för att köpa exempelvis Ericsson eller Nokia, men man bör inte fylla hela sin aktieportfölj med telekomaktier.

Hur värderar du Ericsson som börsbolag?

- Ericsson är inget krisbolag, men Ericsson aktien är kanske en krisaktie.

Vilken blir nästa krisbransch på börsen?

- Det blir ingen bransch. Nästa kris kommer att drabba hög värderade tillväxtbolag som exempelvis Hennes&Mauritz och Securitas. Bolag som i dag är mycket högt värderade på börsen, säger Mats Wester.

Men det är inte bara Ericsson som sniffar på nya bottennoteringar på världens börser. Också resten av telekomsektorn fortsätter att falla. Folkaktien Telia hade vid tiotiden i förmiddags gått ned 4 procent på Stockholmsbörsen och stod i 52 kronor, Tele2 föll även den 4 procent sedan i går och Ericssonkonkurenten Nokia föll 1 procent till 223 kronor.

Orsaken till rasen uppges vara Nasdaqbörsens storras i går.I takt med att storbolagens vinstvarningar duggar tätt dumpas aktierna på Nasdaq. Sedan toppnoteringen förra året har OMX-index i stort sett halverats och IT-index är den absolut största förlorarbranschen med ett ras på 3,0 procent under gårdagen.

- Det som händer just nu är en följd av det totala ekonomiska läget för hela telekombranschen, säger Ericssons informationschef Pia Gideon.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM