Tusentals kadaver grävs upp ur brittisk massgrav

Vattentäkter hotas av förgiftning

NYHETER

Tusentals kadaver grävs nu upp ur sina massgravar i Storbritannien.

I går avslöjades att 900 får måste grävas upp i en massgrav i grevskapet Durham och brittiska regeringsexperter uppger att fler massgravar står på tur att tömmas.

Orsaken till gravskändningen är att djur som slaktats och grävts ner i Storbrittaniens mul- och klövsjukekris hotar att förgifta hushållens vattentäkter.

Lantbrukaren Douglas Forster larmade myndigheterna redan för ett par dagar sedan om att han känt en illavarslande lukt i den lokala vattentäkten. I går framkom det att 900 av hans begravda får måste grävas upp eftersom de av misstag grävts ned i närheten av en källa.

En talesman för jordbruksdeparetmentet slog i går fast att det inte finns några bevis för att samma misstag begåtts någon annanstans i landet. Men flera regeringsrådgivare säger till tidningen The Times att det kommer bli aktuellt med flera liknande aktioner inom kort. Uppgifter talar om tusentals djur som riskerar att förgifta vattentäkter i Storbritannien.

- En ohyggligt massa åtgärder beslutades under stress. Om det begått liknande misstag som det här, vilket är högst troligt, så är det livsviktigt att de rättar till det ögonblickligen, säger en av regeringsrådgivarna.

Därmed skulle britternas åtgärder för att stoppa spridningen av den mycket smittsamma mul- och klövsjukan i själva verket bidragit till fortsatt smittspridning.

Vatten som förorenats av djurkadaver kan sprida smittan till andra djur, dock inte till människor.

De fatala misstagen begicks, enligt regeringsexperter, under den period då paniken och förvirringen var som störst i Storbritannien, innan armén sattes in i kampen mot sjukdomen för två veckor sedan.

I dag hade mul- och klövviruset nått 991 gårdar i Storbritannien. Inom kort väntas smittan spränga tusengårdarsvallen. Smittan har också krävt ett människoliv. Daily Express rapporterar om en lantbrukare i Wales som skjutit sig själv då sjukdomen nådde granngården.

Hittills har drygt 630 000 djur slaktats i den brittiska kampen mot mul- och klövsjukan, minst 50 000 djur är begravda i de massgravas som grävs runt om i landet.

Claes Thunblad