”Kursk” hade kärnvapen ombord

NYHETER

OSLO

Den sjunkna ryska atomubåten Kursk hade kärnvapen ombord.

Det uppgav TV2 i Norge på onsdagskvällen.

Uppgifterna kommer från Gregorij Tomtsjin, medlem av den officiella ryska granskningskommissionen.

Det finns även en norsk bekräftelse på att den ryska ubåten Kursk som i augusti exploderade och sjönk med 118 mans besättning hade kärnvapen ombord.

Det ryska försvarsministeriet meddelade i tisdags att strålningen i området där Kursk sjönk är "inom de normala gränserna".

- Data från sensorer som placerats på vrakets skrov kontrolleras regelbundet och är fullständigt säkra, sade generallöjtnant Boris Alexejev till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Ordföranden för ett ryskt ekologiskt förbund, Alexej Jablokov, sade samtidigt att situationen i katastrofområdet i Barents hav också kommer att fortsätta vara normal även i framtiden - förutsatt att atomubåten kan bärgas som planerat.

På onsdagen lovade finansminister Alexej Kudrin att den ryska regeringen "utan tvivel" kommer att få fram tillräckligt med pengar för att genomföra bärgningen.

Försäkrade att inga kärnvapen fanns ombord

Ryssland har upprepade gånger försäkrat norska myndigheter att atomubåten Kursk inte hade kärnvapen ombord då den sjön i Barents hav.

Norska TV2:s källor hävdar det motsatta.

- Ryssarna har vid ett antal tillfällen inför oss, bland annat i en diplomatisk not daterad 15 augusti, förnekat att det fanns kärnvapen ombord på Kursk, säger UD:s presstalesman Karsten Klepsvik till den norska nyhetsbyrån NTB.

- Vi antar att denna typ av ubåtar på ordinarie färd för vapen med kärnladdningar. Kursk var på övning, något som likaväl inte utesluter att den medförde vapen med kärnladdningar, även om vi fått upprepade försäkringar om det motsatta, säger Klepsvik.

UD visste inget

Till TV2 säger Grigorij Tomtsjin i granskningskommissionen alltså att det fanns kärnvapen ombord på ubåten då olyckan inträffade. Detta är nya upplysningar för utrikesdepartementet.

- Vi har varken fått dessa nya upplysningar bekräftade eller förnekade, och måste hålla oss till det ryssarna har sagt, säger Klepsvik.

På frågan om vilka åtgärder de norska myndigheterna ska vidta efter avslöjandet om att Ryssland fört Norge bakom ljuset svarar Klepsvik:

- Vi ska uttala oss om granskningskommissionens rapport när vi får den på vårt bord.

EXTRA

TT-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM