Rysk källa: Kursk hade kärnvapen ombord

Medgav stridsspetsar i norsk tv – teg om det i rysk intervju

NYHETER

MOSKVA

Den ryska atomubåten Kursk som förliste i Barents hav i augusti hade kärnvapen ombord. Det uppgav TV2 i Norge på onsdagskvällen.

Flera bedömare tvivlar dock på uppgifterna, trots att kanalens främsta källa direktintervjuades i tv.

Tv-kanalens huvudkälla är Grigorij Tomtjin, medlem i den officiella ryska granskningskommissionen och parlamentsledamot i den ryska duman för högerunionen SPS.

– Själva olyckan med Kursk kunde ha slutat värre, mycket värre, säger han i intervjun till den norska tv-kanalen.

På onsdagskvällen framträdde han emellertid också i rysk tv, där han medverkade i ett inslag om bärgningen - utan att alls säga något om kärnvapen ombord.

Uppgifterna förnekas även av en talesman för den ryska flottan.

– Det är absurt. Det finns aldrig kärnvapen ombord på en ubåt under övning, sade talesmannen till nyhetsbyrån AFP i Moskva.

Hemliga dokument

Norska TV2 har dock ytterligare en källa, Harald Ramsfjord, utvecklingschef i ett företag som arbetar med bärgningen av Kursk.

Ramsfjord säger att han av en tillfällighet råkat se sekretessbelagda dokument som visar att det fanns två kryssningsrobotar med kärnstridsspetsar ombord.

Ramsfjord beskriver det som frustrerande att inte ha fått veta mer om de eventuella faror som kan vara förknippade med en bärgning.

Upprepat nekande

Alla de 118 i besättningen omkom när Kursk exploderade och Ryssland har upprepade gånger försäkrat norska myndigheter att atomubåten inte var kärnvapenbestyckad.

– Ryssarna har vid ett antal tillfällen inför oss, bland annat i en diplomatisk not daterad 15 augusti, förnekat att det fanns kärnvapen ombord på Kursk, säger UD:s presstalesman Karsten Klepsvik till nyhetsbyrån NTB.

– Vi ska uttala oss om granskningskommissionens rapport när vi får den på vårt bord, säger Klepsvik.

Bellona tvivlar

En företrädare för den norska miljöskyddsorganisationen Bellona, som kartlägger strålningsfaror i Barents hav, tvivlar på uppgifterna. Efter att sett tv-inslaget med en rysk kollega så tror Thomas Nielsen, Bellonas sakkunnige, att TV2 tagit miste, och att Tomtjin bara syftat på att det fanns möjlighet att bestycka Kursk med kärnstridsspetsar.

Nielsen säger till NTB att det är lätt att kontrollera om Ryssland har ljugit, eftersom såväl amerikanska som norska underrättelsetjänster, enligt honom, har god kunskap om vilka ryska fartyg som är kärnvapenbestyckade.

"Ingen risk"

Anders Jörle på Statens Kärnkraftsinspektion, SKI, skulle däremot inte vara förvånad om Kursk hade kärnvapen ombord.

– Jag trodde det var självklart. Men det är min personliga uppfattning, säger Jörle till TT.

Enligt Jörle finns ingen risk att de eventuella vapnen exploderar och eftersom utspädningen i havsvattnet skulle bli såpass stor ser han heller ingen fara med ett läckage.

Ryska försvarsdepartementet meddelade också så sent som i tisdags att strålningen i området där Kursk sjönk är "inom de normala gränserna".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM