Godiset som gör dig frisk

Dietisten tror inte på den nya "mirakelmaten"

1 av 2 | Foto: PER BJÖRN
Sänker kolesterolet Snart kan du kanske tugga dig friskare. Redan nästa år kan godis som sänker kolesterolvärdet finnas i affären.
NYHETER

Godisjätten Fazer vill lansera kolesterolsänkande godis.

Om EU ger sitt tillstånd kan vi ha supergodiset i butikshyllorna redan nästa år.

Redan nu kan vi få i oss gingseng när vi dricker läsk.

Margarin sänker vårt kolesterolvärde, frukostflingorna är fullproppade med extra fibrer och med hjälp av olika mejeriprodukter och fruktsoppor kan vi få ordning på stressade magar.

Godistillverkaren Fazer har nu också lämnat in en ansökan till EU-kommissionen om att få börja tillverka hals-tabletter, müslikakor och matbröd med så kallade växtsteroler som har en kolesterolsänkande effekt.

- Förhoppningsvis kommer vi att kunna lansera de nya produkterna i början av nästa år, säger Sambsa Haarasilda, utvecklings- och forskningsdirektör vid Fazer AB.

Margarin sänker kolesterolet

I dag finns det två sorters margarin i svenska matvaruaffärer som har en vetenskapligt bevisad effekt på kolesterolvärdet.

- Visst äter människor nyttigare mat nu för tiden, men det finns fortfarande en stor grupp som behöver hjälp att sänka sitt kolesterolvärde, vi tror att det finns en enorm marknad för dessa livsmedel, förklarar Sambsa Haarasilda.

I USA säljer redan idag Functional food company chokladkakor med gingseng, gingko biloba och grönt te.

Men är dessa produkter så nyttiga som livsmedelstillverkarna vill få oss att tro? Och vad händer om man äter kolesterolsänkande margarin på kolesterolsänkande bröd, dricker mjölk med lactobakterier och avslutar det hela med en godisbit från Fazer?

- Det finns ännu inga vetenskapliga undersökningar gjorda på detta men jag tror inte att man kan överdosera så att det blir ohälsosamt, förklarar Wulf Becker, nutritionist på Livsmedelsverket.

Elisabeth Rothenberg, ordförande för Dietisternas riks-

förbund är skeptisk till den nya hälsomaten.

Hon säger att det inte finns någon som helst dokumentation att de skulle ha positiva effekter.

- Jag tror att detta enbart är ett sätt

för producenterna att sälja sina produkter. Vanliga friska människor har absolut inget behov av alla dessa tillskott. Det är faktiskt fortfarande den gamla hederliga kostcirkeln som gäller.

EU-kommissionen bestämmer

Läkemedelsverket försökte få dessa nya livsmedel klassade som läkemedel men fick avslag från EU-kommissionen.

Om Fazer får lansera sina nya tabletter kommer man återigen ta upp detta på dagordningen.

- Det är en sak om livsmedel

har dessa hälsoeffekter, då får man det "på köpet". Men kolesterol-

sänkande tabletter äts enbart i syfte att få ett lägre värde. Vi anser att de bör klassas som läkemedel och därigenom gå igenom de kontroller som då krävs, säger Helena Calles, apotekare på Läkemedelsverket.

...och framtidens

Dagens "funktionella livsmedel"

Petra Axlund