"Samhället måste reagera snabbare"

Pappan till mördade Nicola om sorgen, hatet och besvikelsen

NYHETER

Hans son sköts ihjäl på en skoltoalett på Bromma gymnasium. I går dömdes den 19-årige mördaren till nio års fängelse.

I dag talar den mördades pappa ut om sorgen, hatet och besvikelsen.

- Om samhället tagit sitt ansvar tidigare hade mördaren redan suttit i fängelse. I stället sköt han min son, säger Georgious Vasmatzis.

Foto: PETER KNOPP
"DET ÄR FÖR SENT NU" Trots att det gått nästan tre månader sedan hans son Nicola, 16, sköts ihjäl på en skoltoalett på Bromma gymnasium kämpar Georgious Vasmatzis fortfarande för att klara av vardagen. Han är mycket besviken på att samhället inte ingrep tidigare mot 19-åringen som mördade hans son. "Jag hade varit världens lyckligaste pappa om fängelsedomarna hade kommit för fem månader sedan. Nu är det för sent", säger han.

Han är tyngd av sorg och kämpar för att få vardagen att fungera. Det egna företaget kräver hans närvaro och för familjens skull får han inte bryta ihop. Men det är svårt.

- Det händer ibland - korta stunder - att jag inte tänker på Nicola, säger Georgious Vasmatzis.

Den 18 januari i år mördades hans son Nicola, 16. En 19-årig pojke drog in honom på en skoltoalett, höll en pistol mot hans hals och tryckte av. Nicola dog i armarna på sin storebror.

I går kom domarna mot den som höll i pistolen och hans kamrat. Skytten dömdes till nio års fängelse, den 18-årige kamraten till tre års sluten ungdomsvård.

Hård dom för en person under 20 år

Nio års fängelse betraktas som ovanligt mycket för någon som inte fyllt 20 år. Men det hjälper inte Georgious Vasmatzis, han får inte sin son tillbaka.

- Jag hade varit världens lyckligaste pappa om domarna kommit för fem månader sedan, innan han mördade Nicola. Nu är det för sent, säger han.

För honom är det uppenbart att den svenska ungdomspolitiken kapsejsat, mordet på Nicola är bara en slutgiltig bekräftelse på detta. Mördaren hade dömts för flera allvarliga brott bara månaderna före mordet och väntade på att få avtjäna ett kortare fängelsestraff.

"Samhället måste reagera snabbare"

- När en ung person använder sig av pistol eller kniv för att begå våldsbrott måste samhället reagera snabbare och mera ingripande. Han borde ha varit omhändertagen, inte ute och mördat min son.

Det har varit en mycket jobbig tid för familjen. Georgious Vasmatzis säger att såren rivs upp när medierna rapporterar om fallet. Värst är det när de försöker förklara varför allting hände.

I förhören uppger de två dömda att de kom till skolan för att hämnas. Nicola anklagas för att ha stulit valium-tabletter från en bekant till 18-åringen.

- Att förklara mordet med detta är att göra det mindre allvarligt. Som att placera en del av ansvaret hos offret, säger Georgious Vasmatzis.

Domen: Nio års fängelse

Olle Castelius