Privat äldrevård kostar miljoner

- då sparas det på hemtjänsten i Kungsholmen

NYHETER

Äldrevården på Kungsholmen ska privatiseras - till varje pris.

Trots att det blir flera miljoner kronor dyrare och trots att tjänstemännen är emot så ska äldreboendet läggas ut på entreprenad.

Foto: Mats Strand
Överkörda av politiker Anna-Lena Olausson och Aurora Seropian jobbar på Solbacken som ska blir privat. - Det är många frågetecken. Det känns konstigt att de privatiserar trots att det blir tre miljoner kronor dyrare, säger Anna-Lena Olausson.

Pengarna ska man ta genom att spara in på hemtjänsten.

All offentlig verksamhet som inte är myndighetsutövning ska läggas ut på anbud. Lägsta budet vinner. Det har den borgerliga majoriteten i Stockholm bestämt.

På Kungsholmen har stadsdelsnämnden därför begärt in anbud på att driva äldreboendena Solbacken, Linden och Marieberg på entreprenad.

Men anbuden ligger på minst tre miljoner kronor över dagens budget. Tjänstemännen har därför föreslagit att verksamheten ska behållas som den är.

Men politikerna har ändå bestämt att låta en av de privata anbudsgivarna ta över.

Många äldre blir drabbade

Beslutet har ingenting med kvaliteten att göra. De tre äldreboendena har omvittnat bra verksamhet och gjorde en liten vinst i fjol.

För att ha råd med "reformen" har stadsdelsnämnden bland annat beslutat att det ska bli svårare att få hemtjänst.

Många äldre Kungsholmsbor som behöver hjälp kommer att drabbas.

- Det är jobb att få ekonomin att gå ihop med det ökande antalet åldringar i våra äldreboenden, säger Jan Carlson, (sp), ordförande i stadsdelsnämnden.

Men varför välja ett privat alternativ som kostar tre miljoner mer?

- Vi inser att det blir hårt i år men räknar med att spara in de pengarna under de kommande fyra åren, säger han.

Det har Nina Isbäck, chef på Solbacken, Linden och Marieberg, svårt att förstå:

- Jag tycker inte att det finns något som säger att de skulle kunna skötare det billigare än vad vi kan göra i kommunal regi i dag, säger hon.

Olle Castelius