Flykting lockades med jobb - utvisad

Advokaten: Det här är ett grovt etiskt övertramp

1 av 3 | Foto: LEIF HALLBERG
MAKEN LURADES I EN FÄLLA Hemma i Sverige finns fortfarande Flurim Krasnicis hustru Sabina Nezirvic samt sönerna Isofi, 4, och Adnan, 6 månader. De gömmer sig undan polisen. Vad som har hänt med Flurim (infälld) är oklart, spåren upphör i Makedonien.
NYHETER

Här är brevet Migrationsverket skrev för att lura flyktingen Flurim Krasnici i fällan.

När han klev in på Migrationsverket väntade inte alls någon "information ang. praktikplatsen".

Bara polisen.

- Det här är ett grovt etiskt övertramp av de svenska myndigheterna, säger familjens advokat Hans Orrenius.

Flurim Krasnici och hans familj hade ett utvisningsbeslut hängande över sig.

För att locka fram honom kallade Migrationsverket Flurim till ett samtal angående en praktikplats, avslöjade SVT:s Rapport i går.

Utvisades till Sarajevo

Flurim åkte därför till Migrationsverket den 14 februari.

Han greps direkt av Motalapolisen och utvisades till Sarajevo. Därifrån skickades han till Kosovo och vidare till Makedonien. Där försvinner alla spår efter Flurim Krasnici, 30.

Migrationsverket försvarar sin fälla.

- Det är inte ett förbjudet sätt att agera, säger Migrationsverkets tillförordnade regiondirektör Tina Hedengrahn Ahlvin till Rapport.

Advokat Hans Orrenius tror att myndigheternas agerande kan få mycket stora konsekvenser för andra kosovoalbanska flyktingar i Sverige. Många av dem besöker Migrationsverket för att lämna intyg eller få pass förlängda.

- Inte fan törs de åka dit om de tror att polisen kommer stå där också, säger Hans Orrenius.

Flurim Krasnici har legat på psyket vid flera tillfällen och anses av läkare vara mycket instabil. Kvar i Sverige är nu hans hustru Sabina Nezirvic, 24 och sönerna Isofi, 4 och Adnan, 6 månader. Rädda och förtvivlade gömmer de sig från polisen.

- Jag trodde aldrig svenska myndigheter kunde göra så här. Jag vet inte vad vi ska ta oss till, säger Sabina till Aftonbladet.

Markus Lutteman