Dagens namn: Klara
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

- Jag har levt i en lögn

Därför väljer lasermannen att öppet erkänna sina brott

För nio år sedan spred han skräck bland Sveriges invandrare.

Nu väljer John Ausonius, även känd som lasermannen, att offentligt erkänna sin skuld.

En av förklaringarna till varför han sköt flyktingar:

- Jag tog till mig ny demokratis kommentarer om invandringen.

HÄR VÄNTADE HAN PÅ FÖRSTA OFFRET Sedan John Ausonius erkänt ytterligare två mordförsök har en ny polisutredning inletts. I samband med denna fick han på plats redogöra för sin gärning inför poliserna. Ausonius klädd i mössa visar här kriminalinspektör Eiler Augustsson var han väntade på sitt första offer David Gebremariam. Om det blir en ny rättegång om detta brott är ännu inte klart.   HÄR VÄNTADE HAN PÅ FÖRSTA OFFRET Sedan John Ausonius erkänt ytterligare två mordförsök har en ny polisutredning inletts. I samband med denna fick han på plats redogöra för sin gärning inför poliserna. Ausonius klädd i mössa visar här kriminalinspektör Eiler Augustsson var han väntade på sitt första offer David Gebremariam. Om det blir en ny rättegång om detta brott är ännu inte klart. Foto: KALLA FAKTA/TV 4

I TV 4:s "Kalla Fakta" i kväll berättar John Ausonius för första gången om varför han begick sina grova brott.

Tidigare har han envist hävdat att han varit oskyldig.

En blek men samlad livstidsfånge tar emot tv-reportern Gellert Tamas i fängelset.

- Jag ser det som min skyldighet att bringa klarhet för offren, deras anhöriga och alla andra invandrare. Jag har levt i en lögn i nio år, nu orkar jag inte leva med lögnerna längre.

John Ausonius har suttit fängslad sedan den 12 juni 1992.

Friades för två attentat

Han dömdes till livstids fängelse i Svea hovrätt 1995 för ett mord och åtta mordförsök samt en serie grova rån. Hovrätten frikände honom dock för två av hans attentat. Det är dessa brott samt ytterligare tio grova rån och rånförsök Ausonius nu har erkänt för åklagaren Krister Pettersson. En ny rättegång kommer att hållas, när är ännu inte avgjort.

John Ausonius hade förlorat allt han ägde på kasinospel i Tyskland. För att ha råd att spela började han råna banker.

Första bankrånet utförde han i september 1990. Bytet var närmare 100 000. Pengarna tog dock snart slut. Det skulle bli sammanlagt 17 rån innan han greps.

- Jag insåg att jag inte kunde hålla på så där en längre tid utan att åka fast. Jag behövde någon form av motåtgärd för att avleda polis och allmänhet från att intressera sig för rånen.

Tyckte att invandringen kostade för mycket

Motåtgärden blev ett attentat mot en invandrare. Att han sköt flyktingar förklarar Ausonius med att han var mot den svenska flyktingpolitiken.

Ny demokratis kommentarer om invandringen säger han också var en bidragande anledning till att han riktade sin vrede mot utomeuropeiska invandrare.

- Jag kände att det fanns en koppling mellan min dåliga ekonomi och invandringen som jag tyckte kostade för mycket, säger Ausonius.

- Genom att skjuta en flykting kunde jag slå två flugor i en smäll. Jag tyckte invandrarna fick vad de förtjänade, samtidigt skulle jag avleda uppmärksamheten från mina rån.

Första attentatet skedde den 3 augusti 1991 med ett gevär med lasersikte. Slumpen gjorde att det blev den eritreanske flyktingen David Gebremariam som sköts.

Händelsen fick inte den uppmärksamhet Ausonius hoppats.

- Jag fick intrycket av att ingen tyckte det var något större som hade hänt. Jag insåg att det var dags för fler attentat, den här gången skulle jag skjuta för att döda.

Även andra gången överlevde offret.

Vid sitt femte attentat den 8 november 1991 tryckte han pipan mot Jimmy Ranjbars huvud. Ranjbar avled på sjukhus.

"Jag är förvånad över att jag kunde göra det"

- Jag valde ut dem jag sköt på måfå. Utomeuropeiska invandrare var vad jag ställt in siktet på.

Han hann med elva attentat.

- Jag är förvånad över att jag kunde göra detta, säger han i dag. Hur egotrippad jag kunde vara. Just det här med att de var oskyldiga, det är svårt, mycket svårt.

- Jag ber dem som drabbades naturligtvis om ursäkt, vad det nu är värt...

Fotnot: Hela intervjun sänds i programmet Kalla fakta i TV4 i kväll klockan 20.00.

John Ausonius elva attentat

    3 AUGUSTI 1991: På Troppstigen i Stockholm träffas den eritreanske studenten David Gebremariam av en gevärskula i högra höften. Ausonius friades, men har erkänt dådet.

    21 OKTOBER 1991: På Svante Arrhenius väg i Stockholm träffas den iranske studenten Shahram Khosravi av en gevärskula i höger kind med svåra käkskador som följd.

    27 OKTOBER 1991: På Torsgränd i Stockholm träffas den grekiske uteliggaren Dimitrios Karamalegos av två kulor i bukregionen, och får svåra sårskador. Ausonius friades för dådet, men har nu erkänt.

    1 NOVEMBER 1991: Vid Brygghuset på Norrtullsgatan i Stockholm skjuts den brasilianske musikern Heberson Vieira Da Costa i ansiktet samt i bukregionen.

    8 NOVEMBER 1991: Mordet på Jimmy Ranjbar. Utanför studenthemmet på Körsbärsvägen 9 i Stockholm skjuts den 34-årige iranske studenten Ranjbar med ett skott i bakhuvudet. Han avlider dagen därpå på sjukhuset utan att ha återfått medvetandet.

    22 JANUARI 1992: På Studentvägen i Uppsala skjuts den svenskchilenske forskarstuderanden Erik Bongcam-Rudloff. En kula går in vänster kind och orsakar svåra skador i nacken. Bongcam-Rudloff är i dag återställd och arbetar sedan flera år tillbaka som forskare i Uppsala.

    23 JANUARI 1992: På Brännkyrkagatan i Stockholm. Bussföraren Charles Dhlakama träffas av kula i främre bukregionen.

    På Somaliska klubben, Regeringsgatan 93 i Stockholm, träffas ekonomen Abdisalam Farah av en kula i bakhuvudet. Han är flykting från Somalia och får hela sin tillvaro förstörd av attentatet.

    Vid samma tillfälle träffas också civilingenjören Ali Ali av en kula men klarar sig från allvarligare skador. Sverige upphör dock att vara ett tryggt land för Ali och han återvänder senare till Somalia.

    28 JANUARI 1992: Vid sin korvkiosk i Danderyd skjuts Isa Aybar av åtta kulor, sex träffar varav fyra kulor i huvudet, samt en i höger och en i vänster arm. Han överlever mirakulöst.

    30 JANUARI 1992: Vid Hägerstensåsens tunnelbanestation blev Hasan Zatara lasermannens sista offer. Han träffades av en kula i huvudet och fick omfattande hjärnskador med förlamningar i kroppen som följd.

    I samband med ett rån på Handelsbanken på Hornsgatan i Stockholm grips John Ausonius och har sedan dess suttit fängslad, först tre år i häkte, sedan dömd till livstids fängelse. Sedan en vecka sitter han på Kumlaanstalten.

Thomas Gustafsson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet