Victoria på te hos fru Putin

"Vi saknade inte samtalsämnen"

Foto: MATTIAS CARLSSON
KRONPRINSESSAN PÅ RÖDA TORGET Omgivna av ryska säkerhetsvakter och även svenska karoliner vandrade presidenthustrun Ljudmila Putin och hennes svenska gäst över Röda torget. Och Victoria visade att hon lärt sig åtminstone ett ryskt ord.
NYHETER

RÖDA TORGET, MOSKVA. En leende, skojfrisk svensk prinsessa och en stel rysk presidentfru.

I går drack Victoria te med Ljudmila Putin i Kreml.

- Det var trevligt och livligt. Vi saknade inte samtalsämnen, hälsar Victoria som dock inte vill avslöja vad de två pratade om - det var privat.

I en strålande vårsol och omgivna av ett myller av ryska säkerhetsvakter i grå kostymer kom kronprinsessan Victoria och fru Putin gående, sida vid sida, på Röda torget i Moskva.

Victoria i chic, välsittande ljusgrå dräkt och benvita pumps - Ljudmila Putin i en mindre välsittande mörkgrå, svagt kritstrecksrandig sak.

Victoria är en av de första svenskar som har fått träffa den ryska presidenthustrun - fru Putin har hittills varit näst intill osynlig sedan hennes make valdes till president för ett år sedan.

Hon följde till exempel inte med till EU-mötet i Stockholm för en dryg vecka sedan.

Då besökte president Putin kungen - i går var det Ljudmila Putin som bjöd kronprinsessan på te och en privat pratstund i självaste Kreml.

- De hade inga problem att kommunicera, men de hade hjälp av en tolk, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets presschef, som är med i Moskva.

Första besöket i Moskva

Victoria är här för att inviga en stor svensk-rysk utställning om 1600-talet på Statliga historiska museet vid Röda torget, nästgårds till Kreml. För Victoria är det också en utmärkt anledning att få se Moskva.

- Det är mitt första besök i Moskva och jag har speciellt sett fram emot det här, säger Victoria.

Sist kungafamiljen var i Moskva var vid statsbesöket 1978, mitt under det kalla krigets dagar, och då fick ettåriga Victoria inte följa med.

Flygpersonalen fick en gruppbild

I går fick hon dessutom för första gången i sitt liv flyga med det ryska flygbolaget Aeroflot, om än i affärsklass.

Till fönsterplatsen, allra längst fram i planet, smög hon in när alla andra redan gått ombord - det var nog få som ens förstod vem som var med på planet.

Det gjorde däremot personalen, som till sin förtjusning fick ta en bild på sig själva och den svenska kronprinsessan bakom skynket framme vid cockpit.

- Det är första gången jag träffar en riktig prinsessa, säger pursern Oxana Belskaia lyckligt.

Att Victoria tänker ta chansen att se Moskva när hon ändå är här råder det inget tvivel om - och ett ord på ryska har hon i alla fall redan lärt sig:

- Spasibo! säger den svenska kronprinsessan.

Fotnot: Spasibo betyder tack.

Kerstin Nilsson