Vår egen misstro är största hotet

NYHETER

Tänk positivt - så får du mer i plånboken.

Det största hotet mot svensk ekonomi är att vi tror att den är dålig.

Eller att amerikanerna tror att USA:s ekonomi är på fall.

Det verkar kanske larvigt men vad analytikerna fruktar mest är att vi sitter hemma i köket och grubblar över Sveriges ekonomi.

- Om folk tror att tillväxten blir sämre eller hör att varslen ökar på tv finns risken att de drar åt svångremmen. Då börjar de spara och köper inte den där soffan som de tänkt sig, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Föreningssparbanken.

Så påverkas vi av USA

Psykologi avgör alltså hur stor tillväxten blir i år. Vår bruttonationalprodukt, BNP, är beroende av hur mycket vi handlar. Hälften av BNP består av vår privata konsumtion.

Negativa prognoser har en självuppfyllande verkan. Kanske är det därför som alla rapporter om svensk ekonomi är försiktigt optimistiska just nu. Trots en tydlig vändning nedåt.

Inte minst genom börsens fall, telekomkrisen, Ericssons varsel och färre order inom exportindustrin. Detta beror i sin tur också på vad folk tror om ekonomin - fast på andra sidan Atlanten.

Nedgången i USA handlar än så länge mer om förväntningar än faktiska siffror i form av till exempel ökad arbetslöshet. De senaste prognoserna visar mest att amerikanernas framtidstro har minskat. Men det räcker för att sätta ekonomin i gungning.

- Det finns kritiker i USA som menar att Bush pratat ned konjunkturen, säger Jens Henriksson, planeringschef på finansdepartementet.

Törs inte satsa

Svensk ekonomi är alltså känslig för hur andra länder mår. Mår våra grannar bra så mår vi bra. Till och med oroligheterna i Mellanöstern eller på Balkan kan påverka vår konjunktur. Dels genom ökade oljepriser, dels för att de skapar en oro som gör att vi inte vågar satsa framåt.

Men LO:s chefsekonom hävdar att även om de mest nattsvarta prognoserna slår in så klarar sig svensk ekonomi.

- De flesta seriösa bedömare är överens om att tillväxten kan sjunka kanske en halv procentenhet till drygt två procent. Men inte så mycket att arbetslösheten ökar, säger Dan Andersson.

Jessica Ritzén