17-årig pojke mördad med kniv i ryggen

Läkaren: Jag har aldrig sett liknande skador

NYHETER

En 17-årig pojke mördades i går kväll i ett ungdomsbråk på Vårberg torg i södra Stockholm.

Tidigt i förmiddags anhölls tre män i åldern 18-21 år för dödsmisshandeln.

En av dem misstänks vara mördaren.

– Jag har aldrig sett liknande skador. Det verkar som han blivit slagen med ett basebollträ mot huvud och bröstkorg och sedan fått sticket in mot hjärtat, säger överläkare Anders Dolk vid Huddinge sjukhus.

Kvart över nio i går kväll urartade ett ungdomsbråk på torget i Vårberg. enligt polisen var det två gäng bestående av ett 30-tal ungdomar, både flickor och pojkar. Ungdomarna hade samlats på Vårbergs torg för att "reda ut en del saker", men ganska snart spårade det ur. I gängslagsmålet användes bland annat träpåkar och knivar.

En 17-årig pojke i ett av gängen dödades. Han fick ta emot hårda slag mot huvud och bröst och ett knivhugg rakt in i hjärtat.

En jämnårig kamrat skadades samtidigt och vårdades i natt på Huddinge sjukhus söder om Stockholm. Han kommer att överleva.

Överläkaren Anders Dolk tog emot 17-åringen när han kom in till akuten i Huddinge.

– Vi hade försökt få liv i honom på platsen och i ambulansen. Men det var lönlöst. När jag undersökte honom hittade jag ett centimeterstort jack i bröstkorgen som kan förklara varför han dog. Han har fått ett djupt knivstick in mot hjärtat från ryggsidan, säger han.

”Måste ha varit ute för att döda”

Av skadorna på 17-åringen drar Anders Dolk slutsatsen att pojken blivit systematiskt misshandlad.

– Det är en mycket allvarlig skadebild. Jag har aldrig tidigare sett något liknande, säger Anders Dolk.

– Det är svårt att förstå. Jag vet inte, men den som har gjort det här måste ha varit ute efter att döda.

17-åringen tycks ha tagit emot slagen utan möjlighet att försvara sig. Han bär inga riv- eller klösskador som brukar uppstå när ett offer försöker värja sig.

Flera vittnen pekade ut gärningsman

Flera personer som befann sig på Vårbergs torg i går kväll blev vittnen till det brutala bråket mellan gängen.

Fem vittnen hördes i natt ingående hos polisen – utöver alla dem som polisen talade med på mordplatsen.

En ung man i offrets ålder greps senare i går kväll i södra Stockholm misstänkt för delaktighet i mordet och ytterligare fyra män togs in till förhör. I förmiddags anhölls tre av männen, den yngste är 18 år gammal och den äldste 21 år. Polisen har ännu inte fastställt brottsrubriceringen.

- Det kan handla om mord, dråp eller vållande till annans död. Det får den fortsatta utredningen utvisa, säger polisens presstalesman Bruno Järlestad till aftonbladet.se.

Enligt polisen har flera vittnen pekat ut mördaren.

– Vi är ännu inte säkra på vad som ligger bakom det här slagsmålet, men de här gängen är kända av polisen sedan tidigare. Slagsmålet startade efter en längre diskussion på torget, säger Bruno Järlestad.

Under natten och morgonen genomförde polisens tekniker mordplatsen, och enligt uppgift till aftonbladet.se påträffades en stor mängd tillhyggen och knivar. Det är dock oklart om något av dessa fynd är mordvapnet.

- Jag vill inte uttala mig om vad som hittats, men vi har säkrat en hel del bevis på brottsplatsen, säger Järlestad.

Enligt polisen fanns både svenska ungdomar och invandrarungdomar i de båda gängen som kom ihop sig.

Efter morgonens förhör med de tre gripna männen beslutade jourhavande åklagare att anhålla männen för grov misshandel och vållande till annans död. De ska nu tilldelas försvarare innan förhören återupptas.

Den döde 17-åringen var hemmahörande i Stockholmsförorten Bandhagen.

Petter Ovander, Claes Thunblad