Både senapsgas och sprängmedel i trålen

Dödlig gas fastnade i Blekingefiskares nät

NYHETER

Räddningsarbetet i Nogersund tog en ny vändning tidigt på torsdagskvällen, när det visade sig att behållaren

med senapsgas trots allt innehöll sprängmedel, cirka fem kilo trotyl.

Avspärrningarna kring hamnen utökades från 150 till 500 meter, när detta upptäcktes. Strax före klockan 19 höll polis och räddningstjänst på att ringa in personal för att kunna knacka dörr i området och sedan evakuera, uppger TT.

- Evakueringen måste vara klar innan bombteknikerna kan gå in och arbeta med sin robot i behållaren,

sade Erik Lundgren, länsvakthavande vid Blekingepolisen till TT.

Sprängmedlet upptäcktes när teknikerna började skära i behållaren.

Målsättningen för räddningstjänst och polis är att evakueringen ska vara klar senast klockan 20. Det handlar om 40 till 50 fastigheter, men många av dem är sommarbostäder, som just nu står tomma.

Personal från räddningstjänsten knackar dörr och uppmanar invånarna att ta sig till hembygdsgården, där polisen registrerar de evakuerade.

Bombexperterna räknar med att relativt snabbt kunna få bort tändröret i sprängmedlet inuti granaten, uppger räddningsledare Magnus Kärvhaag för TT.

- Vi var först tveksamma om vi skulle klara av det i kväll. Men bombgruppen tror att det går fort, när vi väl fått klartecken om att evakueringen är klar.

Fastnade i trålen

Det var sent i går som en fiskare upptäckte den ovanliga fångsten i trålen. Han placerade behållaren på kajen och larmade polis. Snabbt konstaterades att behållaren, som sannolikt legat på havsbotten sedan andra världskriget, innehåller senapsgas. Polisen misstänkte dessutom länge att behållaren var apterad med en sprängladdning, bestående av omkring 12 kilo trotyl.

- Senapsgasen användes under andra världskriget och är direkt dödlig. Vi håller därför högsta beredskap, förklarade Tomas Pärlklo, informationsansvarig vid Blekingepolisen i förmiddags.

Ett område på 300 meter kring den livsfarliga gasen har varit avspärrat och polis och räddningstjänst begärde i morse förstärkning från militären för att hålla avspärrningarna intakta.

Förbereder evakuering

I närområdet finns ett hundratal hushåll, som under flera timmar väntade på beskedet om evakuering.

Samtidigt kallades en bombexpert från Malmöpolisen till riskzonen i hamnen i Nogersund och de första försöken att desarmera den misstänkta sprängladdningen påbörjades.

I förmiddags fanns uppgifter om att behållaren börjat läcka senapsgas. Om temperaturen stiger till över 14 plusgrader skulle innehållet förgasas och då ökar risken betydligt.

Oskadliggöra senapsgasen på plats

Strax efter klockan 13 hade bombtekniker på plats konstaterat att det inte fanns någon sprängladdning på behållaren. Därmed blåstes faran över och beskedet om evakuering drogs tillbaka.

Men faran visade sig inte vara över. Tidigt på torsdagskvällen visade sig behållaren innehålla sprängämnet trotyl.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM