Palestinsk konvoj beskjuten i Gaza

NYHETER

Israeliska soldater soldater besköt en konvoj med tre palestinska säkerhetschefer i Gaza tidigit i morse. Offren hade precis återvänt från förhandlingar med israeliska företrädare. Förhandlingar om fred i Mellanöstern.

- Beskjutningen var avsiktlig. De sköt mot vår bil och vi kunde ha blivit dödade, säger en av säkerhetscheferna till Reuters.

Generalmajor Abdel-Razek al-Majaydeh är mycket skakad efter morgonens skottlossning i Gaza. tillsammans med chefen för Västbankens och Gazas underrättelsetjänst, Amin al-Hindi och säkerhetschefen Mohammed Dhalan besköts han av israeliska soldater. De hade just samtalat med israeliska företrädare i ett försök att få ett slut på den senaste tidens eskalerande våld mellan palestinier och israeler. De passerade gränsstationen Erez då skotten började att hagla kring dem.

- Vi hade just kommit in i området med våra bilar, samma bilar vi lämnade området med och därför fanns det inget skäl för misstag, säger Abdel-Razek al Majaydeh, chef för den allmänna säkerheten i Palestina, till nyhetsbyrån Reuters.

Två livvakter skadade

Två palestinska livvakter skadades i skottlossningen och fick föras till sjukhus. Deras skador bedöms som lindriga. Det tre säkerhetscheferna och förhandlarna klarade sig utan skador.

Den israeliska militären och de israeliska myndigheterna hävdar bestämt att beskjutningen skett av misstag. Soldaterna hade hört skottlossning i bilarnas riktning och de uppfattade att skotten kom därifrån. Därför avlossade de sina vapen mot den palestinska konvojen.

De palestinska förhandlarna har en annan uppfattning:

- Beskjutningen mot bilen var avsiktlig. En direkt beskjutning mot bilen och vi kunde ha blivit dödade, säger Abdel-Razek al Majaydeh.

Skottlossning i Nablus

Tidigare på onsdagen möttes Israels utrikesminister Shimon Peres och Palestinas utrikesminister Nabil Shaath i Aten. Peres sade i ett uttalande att han hoppas att de säkerhetssamtal som nu ska hållas bereder vägen för nya fredsförhandlingar.

Då fredsmötet just hade avslutats utbröt skottlossning mellan israeliska soldater och palestinier i Nablus på Västbanken. Iraeliska soldater skadade minst åtta palestinier, däribland en kvinna och hennes dotter.

Säkerhetssamtalen avslutades sent i går kväll och enligt båda sidor innebar inte mötet något genombrott i konflikten mellan Israel och Palestina.

Claes Thunblad