Terrorgrupp planerade attentat i Strasbourg

Kopplas till extremistledaren bin Ladin

NYHETER

En terrorgrupp knuten till den efterlyste extremistledaren Usama bin Ladin greps på torsdag morgon i Italien. Dessutom har minst en person gripits i Tyskland.

Gruppen misstänks ha planerat ett attentat mitt i EU-huvudstaden Strasbourg.

Uppgifterna om attentatet kommer samma dag som den afghanske oppositionsledaren Ahmed Shah Massoud besöker EU-parlamentet i Strasbourg och bland annat träffar talmannen Nicole Fontaine.

Fem män som misstänks tillhöra terrorledaren Usama bin Ladins organisation greps tidigt på torsdagen i två parallella tillslag i italienska Milano och i Tyskland.

Misstänkt självmordsbombare

Gruppen som gripits i Italien är enligt polisen sannolikt samma personer som planerade ett attentat mot USA:s ambassad i Rom i januari.

Det hotet avslöjades innan attentatsmännen hann verkställa plane. Ambassaden stängdes trots det under flera dagar. USA ville då inte avslöja några närmare detaljer om hotet. Men enligt italiensk press förberedde islamiska extremister sannolikt ett självmordsattentat.

Planerade tidigare attentat

Den man som nu gripits i Tyskland uppges vara algerisk medborgare och medlem i samma grupp som planerat ett tidigare avslöjat nyårsattentat i Strasbourg. Polisuppgifter talar också om att fler personer kan komma att gripas i både Tyskland och Italien.

- Detta är en av de allvarligaste attentaten mot säkerheten i Europa, säger åklagaren Stefano Dambruoso till italienska La Repubblica.

- Milanogruppen hade framför allt som funktion att vara markservice till viktiga personer inom den internationella terrorgrupp som är bunden till bin Ladins organisation Al Quaeida.

Polisen har arbetat med telefonavlyssning och skuggat medlemmarna under tre månader. Man har också samarbetat med tyska polisen.

Sprängämnen beslagtogs

De fem som gripits i Italien är tunisier och algerier. De misstänks för att tillhöra en olaglig organisation, för vapensmuggling och för att ha förfalskat dokument.

Enligt den italienska polisen har gruppen i första hand varit en stödtrupp som försett personer från islamiska extremistgrupper med bostad och falska papper.

Gripandet har enligt AP samband med tidigare tillslag av tysk polis mot terrormisstänkta grupper i Frankfurt och München. Då beslagtogs bland annat vapen och sprängmedel.

Tre månaders spaning

Det var efter tre månaders spaning som italienska polisen grep fem nordafrikaner i Milanoförorten Gallarate. De uppges bland annat ha drivit ett företagskooperativ som fungerat som täckmantel för annan verksamhet. Man har på pappret anställt personer som på så sätt fått möjlighet till uppehållstillstånd i Italien.

Polisen i Italien har arbetat med telefonavlyssning och skuggat medlemmarna i månader. Man har också haft ett nära samarbetat med tysk polis.

Caroline Olsson, Åke Malm