Ny larmrapport om kvinnor och rökning

Risken för bröstcancer ökar kraftigt

NYHETER

Kvinnliga rökare löper 200 procent större risk att drabbas av de mest aggressiva och dödliga formerna av bröstcancer än ickerökare.

Detta avslöjas i en ny svensk studie vid Universitetssjukhuset i Malmö.

– Du som inte vill dö i bröstcancer bör hålla dig borta från cigaretterna, säger läkaren och forskaren Johan Manjer.

Sambandet mellan rökning och bröstcancer har tidigare inte klart kunnat fastställas. Orsaken till detta är att forskarna klumpat ihop alla former av cancer och därmed inte kunnat finna några direkta samband.

Läkaren och forskaren Johan Manjer vid Universitetssjukhuset MAS har studerat enskilda former av bröstcancertumörer och hans resultat är alarmerande.

Tre gånger så stor risk

En kvinnlig rökare löper tre gånger så stor risk att drabbas av de mest aggressiva formerna av bröstcancer, så kallade hormonreceptor-negativa tumörer, jämfört med kvinnor som aldrig har rökt.

– Det här handlar om de mest aggressiva bröstcancertumörerna, de tumörer som är svårast att behandla, som växer snabbast och där dödligheten är som störst.

– Jag har inte funnit någon direkt skillnad vad gäller risken att drabbas för aktiva rökare och exrökare. Hela den gruppen löper lika stor risk att insjukna i de mer aggressiva bröstcancerformerna, säger Johan Manjer till aftonbladet.se.

Har man en gång börjat röka så ökar risken att dö i cancer. Är det det du menar?

– Ja, jag har inte funnit något som tyder på att risken för att insjukna i de här aggressiva bröstcancerformerna minskar för att man slutar röka, säger Tomas Manjer.

10 000 kvinnor undersökta

I studien, som ska presenteras i sin helhet den 26 april, har Manjer följt upp hälsoundersökningar som gjordes på 10 000 svenska kvinnor under 1970- och 80-talen. Resultaten har sedan samkörts med uppgifter från det svenska cancerregistret. Under samma period studerade han dödligheten hos 800 kvinnor som drabbats av bröstcancer.

Studien har möjliggjorts av de biobanker som byggts upp vid de skandinaviska sjukhusen. Med hjälp av nya moderna metoder har Manjer kunnat undersöka sparade bitar av tumörvävnad från kvinnor som diagnostiserades på 1970- och 1980-talen.

Pedagogiskt dilemma

Men studien innehåller också resultat som Jonas Manjer betecknar som ett pedagogiskt dilemma. Av de 10 000 kvinnorna som studien följt upptäcktes 400 bröstcancerfall. En genomgång av dessa fall visar att när en kvinna väljer att sluta röka, så ökar risken för att hon ska drabbas av bröstcancer med 31 procent.

-– Men man måste skilja på risken att få cancer och risken för att dö i cancer. Du som inte vill dö i cancer bör hålla dig borta från cigaretterna, säger Jonas Manjer.

Rökning hämmar östrogen

Detta förklaras med att rökningen har en hämmande inverkan på den kvinnliga könshormonet östrogen, som stimulerar tillväxten hos både bröstvävnad och brösttumörer. När en kvinna slutar att röka upphör den östrogenhämmande effekten och därmed ökar risken att få bröstcancer.

Claes Thunblad