Monika Lewinsky bröt ihop i tv-studion

NYHETER

Monica Lewinsky bröt ihop inför tv-kameran då hon skulle berätta om affären med USA:s ex-president Bill Clinton.

Tårarna rann då hon lämnade scenen i New York i tisdags under en två timmar lång utfrågning.

- Hon berättade om hur Ken Starr hotade att åtala hennes mamma för att få henne att vittna, säger en person som befann sig i studion.

Det var frågorna om hur åklagaren betett sig som fick Monica att till slut börja gråta.

- Det var då hon tappade masken. Tårarna kom och hon gick ner till sin mamma.

I kulisserna väntade mamma Marcia Lewis, som kramade om dottern, torkade tårarna och pratade med henne. Efter en stund gick Monica tillbaka och satte sig framför kameran igen.

Handplockad publik

Inspelningen gjordes av tv-bolaget HBO som kontrakterat Monica för en dokumentär om Lewinsky-affären.

Inslaget filmades i tisdags på anrika Cooper Union college i New York. Publiken var handplockad bland eleverna med ett enda syfte - att grilla ex-presidentens älskarinna.

I stället för en personlig intervju med någon känd tv-personlighet valde HBO att låta Monica svara inför en publik frågvisa collegeungdomar.

Resultatet blev att hon till slut bröt ihop. Utfrågningen varade i två timmar och Lewinsky fick frågor om allt från feminism till vad hon tycker om före detta väninnan Linda Tripp. Det var Tripp som skvallrade för åklagaren om hela affären.

Lewinsky har tidigare haft munkavle vad gäller vissa detaljer i den beryktade kärlekshistorien som nästan fällde en president.

Glad att få berätta sin version

Hon har tidigare intervjuats av tv-stjärnan Barbara Walters, men då inte kunnat berätta hela historien. Den påtvingade tystnaden hävdes dock i samma ögonblick som Clinton lämnade ämbetet och Vita huset.

Lewinsky var ändå glad att få berätta sin egen version av historien, säger hennes taleskvinna Julie Nadler.

Trots det känslomässiga framträdandet tyckte inte studenterna att man fick några konkreta svar. Vittnen säger till Daily News att Lewinsky gled undan på ett sätt man uppfattade som ytligt.

Trots det fick alla studenter i publiken skriva under ett papper där man lovade att inte prata med journalister om vad man hört.

Bland frågorna Lewinsky vägrade svara på fanns den om vad hon tycker om Hillary Clinton som senator.

Hon vägrade också be om ursäkt för sin kärlekshistoria med Bill Clinton, och hon vägrade svara på frågan om affären påverkat presidentvalet.

Dokumentären om Lewinskys kärleksaffär med Bill Clinton sänds i USA i början av nästa år.

Caroline Olsson