Dramatik när fiskare fick granat med senapsgas i trålen

Flera hus evakuerades

NYHETER

SÖLVESBORG

Torsdagen blev en dramatisk dag för invånarna i Nogersund i Blekinge, sedan fiskare hittat en behållare med senapsgas.

Mitt på dagen drog alla en lättnadens suck över att polisen meddelat att behållaren inte innehöll sprängmedel.

Men på kvällen hittades trotyl i behållaren och ett 40-tal hus fick evakueras.

Sent på torsdagskvällen såg det trots allt ut som om det hela skulle sluta lyckligt. Då hade polisens bombgrupp från Malmö lyckats ta ut tändröret ur behållaren.

- Det var det mest kritiska momentet, sade larmoperatör Göran Ohlsson strax efteråt.

Strax efter klockan 21 fick de evakuerade som samlats i hembygdsgården beskedet att de kunde återvända till sina hus igen.

Men mycket arbete återstod fortfarande för räddningstjänst och polis. Tändröret fördes till en grusgrop ett 100-tal meter bort, där det senare sprängdes.

Neutralisera

Arbetet med att neutralisera senapsgasen återstod dock.

Först tänkte räddningsarbetarna göra detta genom att bada behållaren i en container med klorin. De hämtade klorin bland annat från simhallen i Karlshamn. Men senare bestämde de sig för en metod som ansågs vara säkrare.

- Vi ska blanda klorkalk med vatten, så att vi får ett så kallat klorkalkslam. Sedan blandar vi senapsgasen i det för att neutralisera den, berättade larmoperatör Göran Ohlsson för TT.

Även polisens bombvagn måste saneras och fiskebåten som hämtade in granaten till land behövde kontrolleras.

Eventuellt kommer sedan gasbehållaren att slängas tillbaka i havet.

- Det anses extra säkert om den ligger i vattnet, eftersom eventuella rester av senapsgas inte sönderdelas om temperaturen är under 14 grader, sade Ohlsson.

Till havs

Det första larmet nådde räddningstjänsten klockan 23 på onsdagskvällen. Tre fiskare hade hittat en senapsgasgranat till havs och lagt upp den på kajen i Nogersund, ett fiskesamhälle med omkring 600 invånare, nära Sölvesborg i Blekinge.

De tre fiskarna klarade sig oskadda, men de fick ändå uppsöka sjukhus för observation. Senare på torsdagen kunde de lämna sjukhuset igen.

Den cylinderformade behållaren de fick upp var en meter lång och 35 centimeter i diameter. Troligen hade den legat på havets botten sedan andra världskriget, enligt räddningsledare Magnus Kärrvhaag.

Personal från räddningstjänsten, militären, kustbevakningen och polisen var inblandade i desarmeringen av senaspgasgranaten.

Pia Karlsson/TT Cecilia Klintö/TT