Öcalan förhördes om Palmemordet

Kurdledaren: Ex-hustrun kan ha legat bakom attentatet

NYHETER

ANKARA

Personal från rikskriminalen och Palmeåklagarna förhörde på torsdagen den dödsdömde kurdledaren Abdullah Öcalan om mordet på Olof Palme.

Förhöret ägde rum på fängelseön Imrali i nordvästra Turkiet.

- Vi talade med Öcalan. Vi ställde frågor och fick svar, men vi kan inte avslöja dem, sade biträdande chefsåklagare Kerstin Skarp vid en presskonferens efter förhöret.

Palmespanarna har under drygt ett år väntat på att få träffa Öcalan för att med egna öron höra vad han har att säga. Intressant att få klarhet i är vilka detaljer han själv sitter inne med, dels vad som kan vara rykten som han har förmedlat vidare.

PKK skulle misskrediteras

Öcalan uppges ha sagt att två personer som stod hans gerillagrupp PKK nära men senare hoppade av - hans egen exhustru och en man i kretsen kring henne - kan ha legat bakom mordet på Olof Palme. Utbrytargruppen grundades enligt Öcalan av dessa två, som dessutom tidvis ska ha bott i Sverige. Motivet skulle vara att misskreditera det riktiga PKK.

Öcalan har förnekat att han själv haft något med mordet att göra.

Spaningsledningen i Sverige har gång på gång sagt att den är skeptisk till uppgifterna som lämnats av Öcalan och att förhören inte är ett sätt att återgå till det så kallade kurdspåret.

TT-AFP