Håller Sverige på att bli en polisstat?

NYHETER

Håller Sverige på att bli en polisstat?

Frågan är brutal men har aktualiserats av två fall då polisen gripit asylsökande på minst sagt uppseendeväckande sätt.

Foto: KAI REHN
Anmärkningsvärda gripanden Aftonbladets Lena Mellin skriver att det nu är bevisat polisen är beredd att tumma på grundläggande principer i lagstiftningen när det handlar om asylsökande.

Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Så inleds den andra paragrafen av det första kapitlet i regeringsformen, en grundlag.

Greps på väg från bårhuset

Om värdighet präglade polisens gripande av Flurim Krasnici och Suleyman Demir kan dock starkt ifrågasättas.

I mars sköts Idris Demir till döds av polisen i en trappuppgång i Jönköping. Han blev 27 år gammal.

Dagen efter dödsskotten kallades Suleyman Demir till bårhuset för att identifiera sin bror. Som tack för hjälpen väntade tre polisbilar och en hundpatrull när han kom ut därifrån.

Demir greps och placerades i häktet. Efter 19 timmar lyckades hans juridiska ombud få honom fri.

Vid gripandet var Demirs andra asylansökan fortfarande inte behandlad. I Turkiet är han dömd till 5,5 års fängelse för att ha hjälp kurdiska organisationer. Enligt läkare är han självmordsbenägen. I häktet svimmade han och föll ihop på golvet.

I februari blev bosniern Flurim Krasnici glad. Trots att utlänningsnämnden fattat beslut om att utvisa honom och hans familj efter 2,5 år i Sverige kallades han till Migrationsverket i Norrköping för att få information om en praktikplats.

Men praktikplatsen var en bluff. Han var ditkallad för att gripas av polisen och utvisas ur landet. Sedan dess är han försvunnen. Kvar i Motala sitter hustrun och de två barnen.

Svensk lagstiftning ställer inte bara krav på värdighet. Men ska också respektera människors lika värde, det vill säga behandla folk lika.

Om det anses rätt att lura Krasnici kan man alltså bluffa alla andra också. Se upp nästa gång du ska till Bilprovningen. Det behöver inte alls vara bilen som myndigheterna är intresserade av. Det kan vara av dig.

Polisen beredd att tumma

Sverige var drivande bakom FN:s barnkonvention. Dess budskap ska enligt riksdagsbeslut "genomsyra allt statligt beslutsfattande". Det bortsåg Migrationsverket och polisen från när de bestämde sig för att skilja Isofi, 4 år och Adnan, 6 månader, från sin pappa. Att splittra familjer är ett solklart brott mot barnkonventionen så länge föräldrarna inte begått övergrepp eller vanvårdat sina barn.

Enligt Nationalencyklopedin är en polisstat en nation där polisen har så stora befogenheter att medborgarnas frihet och rättssäkerhet är starkt begränsade.

Så är det inte i Sverige. Däremot är det nu bevisat att polisen är beredd att tumma på grundläggande principer i lagstiftningen när det handlar om asylsökande. Vilken grupp står på tur?