Påskhandeln räddad i natt

Strejken avblåst - arbetsgivarna backade om sänkt ob-tillägg

NYHETER

Det blir ingen handelsstrejk i påsk. Halv tre i morse kom arbetsgivare och handels överens.

Arbetsgivarna tvingas backa på sänkt ob-ersättningen.

Handels fick också igenom kravet på höjda löner för de sämst betalda.

- Det enda som blev kvar var en arbetsgrupp för ob-frågan. Och vi har suttit i så många arbetsgrupper förr. Visst kan vi sitta i en till, säger Handels ordförande Ninel Jansson till aftonbladet.se.

Foto: LARS ROSENGREN
Handelsanställdas ordförande Ninel Jansson är nöjd med nattens överenskommelse.

I kronor betyder överenskommelsen i natt i snitt 562 kronor mer i lön i månaden de närmaste tre åren för butiksanställda i detaljhandeln, totalt över tre år blir det 1 684 kronor i månaden.

Lagerpersonalen inom partihandeln får i snitt 537 kronor högre månadslön de närmsta tre åren, totalt över tre år blir det 1 611 kronor i månaden.

1850 kr på tre år

Men för de lägst betalda i butiker och lager, de som tjänar runt 13 300 kronor i månaden, blir lönehöjningarna något högre.

I butiken blir påslaget 1 850 kronor på tre år och på lagret 1 725 kronor.

Det var en mycket nöjd Handelsordförande som i förmiddags kommenterade nattens avtal.

- Jag tror aldrig förr jag känt mig så nöjd med ett avtal. Vi har lyckats med vår kvinnosatsning. Vi fick elva procents lönehöjning den mansdominerade industrin fick åtta procent. Vad kan jag vara annat än nöjd, säger Ninel Jansson till aftonbladet.se.

"Vi fick upp nivåerna"

- Det viktigaste är att vi har fått upp nivåerna. Dessutom har vi fått en bra höjning av de lägsta lönerna, säger hon.

Varför lyckades ni?

– Vi satte hård press på arbetsgivaren då vi lade vårt varsel. Och när vi talar om de låga kvinnolönerna har vi hela LO bakom oss. Detta tror jag avgjorde kampen till vår fördel.

Finns det ingen smolk i bägaren?

- vi har förbundit oss att sitta med i en arbetsgrupp kring ob-frågan. Men arbetsgrupper har vi suttit i förr, och visst kan vi sitta i en till, säger Ninel Jansson.

Arbetsgivarna ville ändra arbetstidsregler för lagerpersonal, men någon ändring görs inte.

Handels hade varslat om strejk mot 91 butiker, varuhus och centrallager, respektive övertids- och nyanställningsblockad mot 19 lagerställen. I och med överenskommelsen i morse dras varslet in och påskhandeln räddas.

Arbetsgivarna nöjda

Även Handelsarbetsgivarna var i natt nöjda med avtalet. Och framför allt kan de pusta ut över den inställda strejken.

- Det är viktigt med samförstånd och vi är därför nöjda att vi nu har enats om ett avtal utan några lockouter och verkställda strejker på vägen, säger Johan Marcus, förbundsdirektör på Handelsarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

Det nya kollektivavtalet rör 150 000 anställda i butiker och lager. Avtalet är treårigt och gäller från och med den 1 april.

Löneökningarna har beräknats till 9,48 procent för lageravtalet och 11,17 procent för detaljhandeln under treårsperioden.

Petter Ovander, Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM