Ungdomar på väg till turnering kraschade

Minibuss gick av vägen: en död fyra skadade

NYHETER

Första dagen på påsklovet slutade i tragedi när minibussen utan känd anledning skar av vägen.

Fyra personer skadades och en 15-årig pojke omkom i singelolyckan på riksväg 60 söder om Högfors vid Ställdalen under fredagseftermiddagen.

Ungdomarna var på väg till en innebandyturnering i Örebro.

Singelolyckan inträffade utanför Kopparberg strax före 16 på fredagen. Minibussen, en av tre med innebandyspelare från Falun, skar plötsligt av vägen, uppger Nerikes Allehanda.

1200 på väg

– Totalt var 1200 ungdomar på väg till Örebro för att delta i en stor turnering, varav ett 30-tal från Falun, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid Örebropolisen.

Passagerarna i olycksbilen klämdes fast i bilvraket och komplicerade räddningsarbetet. En 15-årig pojke omkom och två jämnåriga kamrater skadades svårt. Den 25-åring som körde minibussen skadades också, dock inte livshotande, och fördes efter akutvård på Lindesbergs lasarett till Regionsjukhuset i Örebro.

Inga vittnen

Det är ännu lite oklart hur olyckan gått till, men det tycks inte som något annat fordon var inblandat i olyckan. Vägen svänger något vid platsen för olyckan men det är osäkert om det kan ha påverkat eftersom föraren ännu inte har kunnat höras. Enligt polisen var det inte halt på på olycksplatsen. Inga vittnen fanns till olyckan.

– De har kört av vägen, vi vet inget mer, uppger ledningscentralen i Örebro.

Två krisgrupper

Ett 30-tal ungdomar som är medlemmar i samma innebandyförening som de drabbade togs om hand av krisgrupper i Lindesberg och i Örebro. En krisgrupp inrättades i en sporthall i Falun och en annan på sjukhuset i Lindesberg.

- Det här är väldigt svårt. Många av ungdomarna är ledsna och upprivna, säger Göran Gunnarsson.

I pojkarnas hemkommun Falun upprättades också akut krishjälp för anhöriga till de inblandade. Vissa av de anhöriga till de drabbade var vid halvåtta-tiden på fredagskvällen ännu inte underrättade, dock hade polisen fått tag på den 15-årige omkomne pojkens föräldrar.

Allt fler minibussolyckor

Olyckor med minibussar har blivit allt fler under de senaste åren. Under 1999 då krävdes 25 människoliv i olyckor där minibussar var inblandade. Då gick Vägverkets chef ut och krävde ett speciellt körkort för minibussar som han menade skiljer sig mycket från vanliga personbilar.

Sedan dess har det varit tyst - trots att statistiken talar sitt tydliga språk. Sedan i juli i fjol har 35 svenskar varit inblandade i olyckor med minibussar.

Ännu har inget körkort krävts och olyckor med minibussar är fortfarande vanliga trots att konsekvenserna varit mindre allvarliga än det extremt dystrare året 1999.

Olyckor med minibussar inblandade sedan juli -00

Annika Sohlander, TT ( )