Polis knäckte koden till nazistnätverk

Krypterad fil i nazistledarens dator innehöll 697 namn

NYHETER

STOCKHOLM

Säkerhetspolisen har i en framträdande 24-årig nazistledares dator hittat vad som delvis misstänks vara en kontaktlista för nazistnätverket och propagandatidningen Info-14.

Polisen lyckades knäcka koden till en krypterad fil i 24-åringens dator som innehöll en lista med 697 namn, skriver Svenska Dagbladet.

Nazistledaren misstänks bland annat för att i Info-14 ha hotat en polis och ägnat sig åt hets mot folkgrupp. Rättegången inleds i Stockholm den 9 maj, och 24-åringen riskerar ett flerårigt fängelsestraff.

Listan kan komma att utgöra bevis i rättegången och binda 24-åringen till de brott han misstänks för. Men den kan också bidra till Säpos kartläggning av nazistgrupperna.

På vad som misstänks vara kontaktlistan för Info-14 fanns bland annat adresser och telefonnummer till nazister över hela landet. En del är dömda för mord och andra grova våldsbrott. Där finns även namn och adress till minst en skånsk kommunalpolitiker med högerextrema åsikter, och till medlemmar i Sverigedemokraterna. Övriga personer är bland andra journalister och forskare som prenumererat på Info-14 för att skaffa sig information om nazisterna.

I datorn hittades även en medlemslista till nazistnätverket NS Stockholm. Den sju sidor långa listan innehöll namn, adress och personnummer på några av Stockholms grövre nazister. Den listan är sannolikt inte framställd av nazisterna själva.

24-åringens namn blev aktuellt 1999, i utredningen om mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg. För inblandning i mordet fälldes tre kamrater till honom.

TT