Tre häktade i dag för dödsmisshandel

17-årig pojke stacks ihjäl med kniv i ryggen

NYHETER

Tre unga män häktades i Stockholms tingsrätt på lördagen för dödsmisshandeln av en 17-årig pojke i Vårberg natten till i torsdags. Åklagaren utesluter inte nya gripanden.

De tre männen, en 21-åring och två 18-åringar, kommer från samma förort i södra Stockholm. 21-åringen var av åklagaren begärd häktad misstänkt för mord. Men tingsrätten gick emot åklagaren och mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

- Det innebär inte att han inte fortfarande är misstänkt för mord. Rätten gör sin bedömning av häktningsgrunderna. Min bedömning som åklagare är att han fortfarande är misstänkt för mord, säger chefsåklagare Agneta Isborn Lind till TT.

Fler inblandade

Även de två 18-åringarna häktades för grov misshandel. Den ene är sannolikt misstänkt medan den andre häktades som skäligen misstänkt, en lägre misstankegrad.

Den dödade 17-åringen blev stucken med kniv. Han har också blivit utsatt för omfattande våld med trubbiga föremål. Polisen har i Vårbergs centrum beslagtagit flera stöttor till nyplanterade träd som troligen användes vid misshandeln.

- Det finns också andra beslag, men vilka kan jag inte gå in på, säger Isborn Lind.

Polisen har ännu inte hittat den kniv som tros ha orsakat 17-åringens död. Isborn Lind säger att vittnen talar om fler knivbeväpnade personer vid tillfället. Offrets kropp har dock bara stickmärken efter en kniv, uppger hon.

Förnekar brott

Isborn Lind beskriver utredningen som mycket omfattande. Dödsmisshandeln skedde på Vårbergstorget, många ungdomar var i närheten och polisen måste höra många vittnen.

Åklagaren utesluter inte fler gripanden i fallet.

- Det kan vara fler personer inblandade i det här. Vissa vittnen säger att de sett fler än de nu häktade slå och sparka den pojke som senare avled, uppger hon.

Lars Engstrand, advokat för en av de misstänkta 18-åringarna, säger att hans klient helt förnekar brott.

- Han erkänner att han har varit på platsen. Möjligen kan han ha sett något, men jag vill i så fall inte gå in på vad, säger Engstrand.

Tomas Bengtsson/TT