Sju ungdomar skadade - en i respirator

NYHETER

Sju ungdomar skadades när en bil under lördagskvällen rammade en busskur i Skene, sydväst om Borås.

En av dem, en 16-årig flicka, vårdas i respirator.

Orsaken till olyckan tros vara en kappkörningslek mellan två bilförare.

På grund av olyckan börjar Lyckeskolan i Kinna påsklovet med att öppna skolan för att stödja de drabbade. En av de fem 16-åriga flickor som stod utanför busskuren när en 22-årig bilförare tappade kontrollen, vårdas nu i respirator.

Tappade kontrollen

Vid 22-tiden i lördags kväll stod fem 16-åriga flickor i busskuren på Varbergsvägen i Skene utanför Borås. Plötsligt kom en personbil och körde rätt in i kuren.

Vittnen till olyckan har berättat för Boråspolisen att det var två bilar som kom på Varbergsvägen och att hastigheten var hög. Av allt att döma har de ''lekt'' och tävlingskört mot varandra varvid den ene tappade herraväldet över sin bil.

- Två vittnen, som körde bil på vägen, blev omkörda av de båda bilarna och såg sedan hur den ene fick sladd på bilen, säger Hans Andrén, vakthavande befäl vid Boråspolisen, till TT.

Bilen rammade busskuren, där de fem ungdomarna uppehöll sig efter att de hade klivit av bussen.

Kaotiska scener

Scenerna på olycksplatsen, dit fyra ambulanser dirigerades, betecknades i inledningsskedet som kaotiska.

Flickorna fördes till Skene lasarett, som bara ligger några hundra meter från busskuren, och Borås lasarett. Fyra av dem klarade sig undan med lättare skador och behövde inte ligga kvar för vård, medan den femte flickan fick allvarliga skallskador och benfrakturer. Hon fördes till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där hon vårdas i respirator.

- Hennes tillstånd är allvarligt, men stabilt. Hon ska opereras för sina skador, säger Göran Samuelsson, på sjukhusets pressjour, till TT på söndagen.

Även bilens 22-åriga förare samt hans passagerare, en 17-årig flicka, skadades lindrigt. De fick lämna sjukhuset efter undersökning och omplåstring.

Förare misstänkt

Föraren har ännu inte hörts av polisen.

- Vi har inte ansett det nödvändigt att höra honom under helgen, utan det blir när utredningen av olyckan startar på måndagen. I nuläget är han misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, säger Andrén.

Den andre bilföraren, som misstänks ha kört ikapp med 22-åringen, stannade inte bilen när olyckan inträffade utan körde därifrån. Det är inte klart om han var medskyldig till olyckan och därför är han i nuläget inte misstänkt för något brott.

Direkt efter olyckan upprättades en krisgrupp vid Skene lasarett. Under söndagen arbetade den med att ta hand om dem som var inblandade i olyckan och deras anhöriga.

På måndagen ska Lyckeskolan i Kinna öppna en mottagning för dem som behöver träffa en kurator med anledning av olyckan. Flera av de skadade går på skolan.

TT