16-åring svårt skadad vid skjutövning

86 år gammalt gevär används i befälsutbildning

NYHETER

Den 16-årig pojken skadades svårt under en skjutövning norr om Örebro på fredagen.

När det 86 år gamla Mausergeväret avfyrades lossnade slutstycket och flög in i hans i öga.

Pojken har opererats men det är i nuläget oklart om hans syn kan räddas.

Vid en skjutövning med den frivilliga befälsutbildningen deltog 16-åringen som är hemmahörande i Kristinehamn under fredagseftermiddagen, skriver Nerikes.se.

Övningen ägde rum på en skjutbana norr om Örebro där ett tiotal pojkar fick avlossa ett par skott vardera mot en tavla. Övningen övervakades av en instruktör.

Slutstycket lossnade

När det var 16-åringens tur att skjuta exploderade en patron och slutstycket på vapnet lossnade och flög in i pojkens öga och kind.

16-åringen fördes till Örebro regionssjukhus där han opererades av ögonläkare och plastikkirurg. Ännu är det ovisst vilken syn pojken kommer att återfå, enligt en kommuniké från sjukhuset.

Fler operationer

– Jag pratade med sjukhuset mitt på dagen och det ser hoppfullt ut. Men han måste gå igenom fler operationer innan man kan säga säkert hur det kommer att gå, säger Ulf Södersten, överstelötnant och chef för livregementets grenadjärgrupp och ytterst ansvarig för skjutövningen.

Mauser från 1915

Vapnet som användes vid övningen var ett så kallat Mausergevär som tillverkades 1915, ett år efter första världskrigets utbrott och som forfarande används i FBU-utbildningar. Den frivilliga befälsutbildningen finns i stort sett i varje län.

-De här ungdomarna måste använda vapen som man bara kan skjuta enkelskott med så att de tvingas göra en mantelrörelse varje gång. Det är förbjudet för dem att handha automatvapen, säger Ulf Södersten, överstelöjtnant och chef för livregementets grenadjärgrupp.

Skjutförbud på vapnen

Han har jobbat inom det militära sedan 1969 men känner inte till några andra tillbud med vapnet. Alla vapen kontrolleras en gång varje år. Av olycksvapnets sort finns ett 30-tal på livregementet i Örebro.

– Innan vi vet vad som orsakade olyckan så är det skjutförbud på de här vapnen. Jag har även anmält det som hände till Försvarshögkvarteret, säger Ulf Södersten.

En teknisk undersökning av vapnet och platsen kommer att vara klar under morgondagen tror Örebropolisen.

Men finns det inga mindre uråldriga vapen ni kan använda inom FBU-utbildningen?

– Jo, det finns vanliga jaktgevär och annat men nu är det så att vi använt ossa av de här inom försvaret. Vi får väl se vad utredningen visar, säger Ulf Södersten.

Han känner starkt för den skadade pojken.

– Det är alltid tragiskt när någon människa blir skadad. Sedan handlar det naturligtvis om en förtroendefråga för materielen - kan man lita på det här?

Vi får hoppas att det blir en bra utgång för pojkens del, tillägger Ulf Södersten.

Annika Sohlander