Titta - här är din operation

Per, 33: Det här känns overkligt

NYHETER

När knäet är opererat får patienten med sig operationen hem på cd-rom.

Gratis.

– Det är lite overkligt. Jag ser när de borrar, det är vitt kött, men inget blod eller så, säger nyopererade Per Wallin, 33.

Sedan två månader tillbaka erbjuds alla som genomgått en titthålsoperation vid ortopeden i Ängelholm att få med sig en cd-rom över ingreppet hem.

– Vi spelar inte in hela operationen, det skulle bli långtråkigt, utan tar de viktigaste delarna, säger överläkare Lars Wahlström på kliniken.

”Inget man mår illa av”

Per Wallin, 33, är nypensionerad ishockeyspelare i Rögle. Han opererades i axeln för två och en halv vecka sedan.

Efter operationen såg han operationen på cd-rom tillsammans med Lars Wahlström. Sedan fick han ta med sig skivan hem. Just nu har lånat ut den till sin sjukgymnast, men sedan är släkten välkommen på visning. Om de vågar.

– Det känns lite overkligt, men det är inget man blir illamående av. Det är intressant att få se hur det går till, säger Per Wallin.

Det är vanligt att kirurger spelar in titthålsoperationerna på video för att läkarna ska kunna gå igenom ingreppet flera gånger om det behövs.

Men att patienterna får titta på operationen är unikt.

Vill visa vad de gör

Ortopeden i Ängelholm valde att satsa 150 000 kronor på apparaturen av två skäl:

– Vi vill dokumentera vårt arbete bättre och vi vill kunna visa patienterna vad vi gjort. En del vill veta lite mer. Om jag berättar att jag tagit bort en bit menisk, förstår man inte det. Det blir lättare om man får se ingreppet, säger Lars Wahlström.

Frivilligt att titta

Hittills har omkring 50 operationer spelats in. Att titta på ingreppet är frivilligt, men de flesta har varit positiva.

På sikt vill Lars Wahlström lägga in sekvenserna i en datajournal. Om patienten blir dålig igen kan läkaren se hur det såg ut vid förra ingreppet.

Christina Vallgren

ARTIKELN HANDLAR OM