”De flög i luften av explosionen”

Ögonvittnen berättar om branden på Amsterdams flygplats

1 av 2 | Foto: ANKO STOFFELS/REUTERS och EVERT ELZINGA /PRESSENS BILD
TUSENTALS EVAKUERADES Flygpassagerarna evakuerades ur den eldhärjade terminalen på Amsterdams storflygplats Schiphol. Röken vällde ut från brandhärden och all flygtrafik stoppades under ett par timmar. En person drabbades av rökskador.
NYHETER

En exploderande pommes frites-fritös stängde i går världsflyplatsen Schiphol.

Tusentals passagerare evakuerades.

- De som jobbade där inne flög över disken som popcorn, berättar ett ögonvittne.

Sanna Låås, 36, kom sent i går kväll hem till Arlanda. Hon jobbar på SAS och har varit i Amsterdam med en grupp på nio svenskar i helgen. När branden bröt ut satt hon på flygplatsen.

- Vi såg tjock svart rök, men tänkte att de kanske motorkörde ett flygplan, det kan ju ryka då. Sedan såg vi att det stod fullt med folk utanför flygplatsen, säger hon.

Eftersom hon befann sig i en angränsande terminal hörde hon inte till dem som evakuerades. Hon fick inte heller veta något om vad som pågick.

- Informationen var obefintlig. Först nu börjar vi förstå vad som kunde ha hänt.

Redan tidigare under dagen hade det slagit gnistor om fritösen på hamburgerrestaurangen. Ändå fortsatte personalen att använda den.

Vid halv sex-tiden blev fritösen överhettad. En explosionsartad brand bröt ut. Personalen hoppade över disken och sprang ut ur lokalen, följda av skrämda gäster. Eldflammorna gick upp genom ventilationstrummorna och var så höga att de nådde ända upp på byggnadens tak.

All flygtrafik stoppades

Pådraget blev massivt. Hela terminal 3 utrymdes. Tusentals människor evakuerades medan branden släcktes.

Och all flygtrafik till och från Schiphol stoppades i ett par timmar. Brandkåren hade stängt av strömmen.

Medan flygplatsen var avstängd dirigerades inkommande plan om till Rotterdam. Där landade bland annat SAS-planet från Oslo. Kvällsplanen från Stockholm och Köpenhamn kunde dock landa på Schiphol som planerat.

Vägarna till flygplatsen blockerades av vägspärrar. Inte ens resenärer som var oroliga för att missa sina flyg släpptes igenom vägspärrarna.

Enligt Sandra Låås ledde avspärrningarna till att många passagerare inte hann med Stockholmsplanet.

- Planet skulle ha varit så gott som fullt, men var ungefär halvfullt. Precis när vi skulle åka kom två jätte-svettiga herrar som fått springa hela vägen, säger hon.

En av världens stora flygplatser

Ingen skadades allvarligt under branden, men enligt holländska polisen vårdades en person i natt för rökskador.

Schiphol är en av världens största flygplatser. Förra året passerade nära 40 miljoner passagerare genom flygplatsen.

Christina Vallgren