Peru: Toledo leder i presidentvalet

Populist som började som skoputsare

NYHETER

LIMA

Populisten Alejandro Toledo såg ut att vinna första omgången i söndagens presidentval i Peru.

När närmare 12 procent av rösterna hade räknats hade Toledo fått drygt 36 procent av rösterna. På andra plats kom sensationellt ex- presidenten Alan Garcia med cirka 25 procent.

Foto: AP
Alejandro Toledo vinkar till folkmassan sedan han röstat i Lima i går. Hans enkla bakgrund har gett honom ett stort stöd bland miljontals fattiga i Peru.

Det innebär att det blir en andra valomgång, eftersom ingen kandidat fått de 50 procent som krävs för att segra redan i första omgången.

Ekonomen Toledo som från början var skoputsare fick sin akademiska utbildning vid Harvarduniversitetet i USA.

Stöd bland de fattiga

Hans enkla bakgrund har gett honom ett stort stöd bland miljontals fattiga i Peru, framför allt på landsbygden. Även hans enträgna kamp mot Perus förre president Alberto Fujimori gav honom breda sympatier hos peruansk ungdom och intellektuella, bland dem författaren Mario Vargas Llosa.

- Efter 500 år kommer vi peruaner att tillsammans se den nya gryningen växa i vårt älskade land, skrek Toledo till de jublande massorna från en balkong på hotell Sheraton i Lima.

Garcia överraskar

Men det peruanska valets stora överraskning var Alan Garcia som var Perus president under 1985 till 1990. Under Garcias regim kollapsade den peruanska ekonomin och den sociala och politiska oron i landet ökade bland annat till följd av en upptrappning av terrorismen. Garcia lämnade sitt presidentämbete och landet när Peru hade en inflation på hela 7 600 procent.

Han återvände för knappt två månader sedan för att kandidera i valet. De första opinionsundersökningarna gav Garcia mindre än fem procent av sympatierna. Nu går han till andra valomgången med sensationellt 25 procent av rösterna bakom sig.

- Vad det här valresultatet visar är just att folket vill ha en andra valomgång, sade en glad Garcia som därmed viftade bort spekulationer om att han skulle avstå ifrån att kandidera till andra valomgången; något som önskas inte bara av Toledo utan av många valtrötta peruaner.

Lugnt val

Valets förlorare blev kristdemokraten Lourdes Flores som länge tippades som den enda konkurrenten till Toledo. Hon hamnade strax bakom Garcia och hennes väljare kommer att avgöra valet i andra omgången.

Lima var en lugn stad under hela valdagen. Inga oroligheter rapporterades heller från andra delar av landet. Valobservatörerna vittnade om ett val utan yttre påverkan.

- Enligt min mening finns det en enda stor vinnare i detta val och det är det peruanska folket, sade OAS:s chefobservatör Eduardo Stein. Han berömde även den nuvarande peruanska regering för dess "opartiskhet och exemplariska professionalism under hela valprocessen".

Juan Diego Spoerer/TT