Strömavbrott på Arlanda i morse

Allt nedsläckt under 40 minuter

NYHETER

Arlanda flygplats låg nedsläckt i cirka 40 minuter efter ett strömavbrott i morse.

Flygledartornet var i funktion, men avbrottet kan komma att leda till förseningar i trafiken.

Vid 7.50-tiden i morse blev allt svart på Arlanda flygplats. Incheckning, bagagetransporter, utrop om flighter - allt fick skötas manuellt.

- Det är rent kaos. Vi har inte fått någon information förutom att strömmen har gått, berättade en passagerare för Aftonbladets internetupplaga.

- Man tror inte det är sant att Arlanda kan slås ut på det här sättet.

”Varenda terminal är svart”

Orsaken till avbrottet var vid 8.30 i morse ännu inte klarlagd. Personal på flygplatsen arbetade på morgonen för fullt med att lokalisera felet.

- Det är väl förmodligen en grävmaskin som har grävt av en stor kabel, säger Jennika Signeul vid trafikinformationen på Arlanda.

Reservkraft i flygledartornet

Flygledartornet drabbades aldrig, utan kunde drivas med hjälp av reservström. Enligt jourhavande airport duty officer på flygplatsen innebär detta att ankommande plan kunde landa som vanligt.

Klockan 8.27 - nästan 40 minuter efter avbrottet - gick strömmen igång igen.

Incheckning sköttes manuellt

- Incheckningen sköttes manuellt. Så det är klart att den har tagit längre tid än vanligt. Om det innebär förseningar, och i så fall hur långa, är för tidigt att säga ännu, säger Karin Magnusson vid presstjänsten på Arlanda.

I praktiken ska det inte kunna hända något liknande på Arlanda, medger Karin Magnusson.

- Men de vitala delarna, som till exempel tornet och ledljusen i terminalerna, fungerade som vanligt med hjälp av reservström, säger hon.

Maria Saving