Fansens röst

Dags för allsvensk premiär!

NYHETER

Hatten av, bollen ska rulla och gröna sidan upp, YES! Nästan ett halvt år har passerat sedan Bajen senast spelade en allsvensk match. Giffarna Sundsvall stod då, liksom nu, för motståndet och Bajen vann i Norrland med 2–0. Giffarna var även inblandade i förra årets premiär. Bajen förlorade med 0–1 på ett utsålt Söderstadion inför visslande åskådare.

Hammarby Fotboll har egentligen aldrig varit framgångsrika. Därför framkallar en flukt på tidigare års premiärer ångest och desperation hos den inbitne supportern.

Tankar om en fin inledning i seriespelet har snabbt grusats och laget har tidigt deltagit i bottenstriden. ”Det var ju i år som...”, muttrar fansen.

De resignerar en aning

innan de konstaterar att det alltid varit så här, och det nöjda Bajenflinet kryper fram. De minns Bajens ofta heroiska insatser under höstens sista omgångar. Hur eländet vänts till framgång och kontraktet ordnats via de sista darrande sparkarna.

Just den stora glädjen över det lilla, som när Landskrona 1994 krossades med 5–2, är värd så mycket. Bajen hade inte gjort ett enda mål på sina fem första matcher på Söderstadion. Sist i tabellen, ingen seger och tre poäng på elva matcher. Trots det nästan 8 000 åskådare vilket inget annat svenskt lag skulle varit i närheten av. Det fick en tidigare AIK-spelare att imponerad utbrista: ”Fan, det räcker att Bajen vinner en match så firas det mer än vad gnagarna gör vid SM-guld!”

Nu är det dags

att gå från Björns Trädgård över Skanstullsbron till kära Söderstadion. Flera generationer vandrar, vilket gör jämförelsen med Vasaloppet klockren: ”I fädrens spår, för framtids segrar”.

Hatten av, nu ere vår, bollen e rund, låt den rulla!

Torbjörn Hansen - skribent på www.hammarbyfotboll.se