Fansen gör premiären till en stor fotbollsfest

NYHETER

Morgondagens allsvenska premiär på Idrottsparken är den mest upphaussade på många år.

Tacka supporterföreningen Peking fanz för det.

– Vi har jobbat stenhårt för att få upp intresset, säger Fredrik Landelius, ordförande.

Foto: Ulf Höjer
FOTBOLLSFEBER Dags för Norrköpingsborna att damma av matchtröjor, flaggor och halsdukar.

Sällan har det snackats så mycket fotboll i Norrköping. Den så kallade IFK-veckan startade i lördags. Den är ett samarbete mellan IFK och Peking fanz. I centrala Norrköping har det pågått diverse upptåg som tävlingar och intervjuer med a-lagsspelare. Allt för att uppmärksamma vad som händer i morgon.

Hoppas på 15 000 åskådare

Om invånarna mot förmodan inte märkt vad som är på gång, har staden bombarderats med affischer som marknadsför premiären.

– Vi hoppas på 15 000 åskådare. Vi vill få med de som bara brukar gå en eller två gånger på fotboll per år, säger Fredrik.

Mycket hänger på premiären. En lyckad inledning leder säkert till att många kommer tillbaka till nästa hemmamatch mot AIK.

Överraskning på läktaren

Vädret och resultatet hör till de viktigaste faktorerna. Men även stämningen på läktaren har betydelse. Peking fanz har förberett ett tifo som de tror kan få igång publiken.

– Det är dödshemligt vad som kommer att hända. Men jag kan lova något alldeles extra.

Peking fanz tillhör de allsvenska fans som jobbat mest inför säsongen. De började direkt efter avslutningen av allsvenskan med att ta fram souvenirer, ordna med bortaresor, tillverka medlemskort med mera.

– Det finns alltid grejer att styra med. Själv har jag jobbat 20 timmar varje vecka, säger Fredrik.
Jag har jobbat 20 timmar varje vecka

Från mörkaste Småland, närmare bestämt Fröseke kommer Pontus Franzén, 19. Han är något så ovanligt som en Norrköpingsanhängare i ett Småland som kryllar av Kalmarfans.

– Jag har tänkt på premiären sedan sista matchen förra säsongen. Äntligen är det dags. Det känns spänt med samtidigt väldigt skönt.

PF Småland är en filial till Peking fanz. 20 medlemmar stark är den visserligen, men till premiären kommer bara fem själar, härförda av Pontus och hans far.

”Smämningen är upptrissad”

– Jag har försökt hålla mig uppdaterad om vad som händer i Norrköping via Internet. Jag har märkt att stämningen är så upptrissad den bara kan bli, säger Pontus glatt.

Det märks att han längtar till Idrottsparkens ståplatsläktare.

5 saker att längta till:

Fredrik Sandberg är kassör i Peking fanz.

Johan Fyrk