”Premiären på Söderstadion ska bli årets roligaste match”

NYHETER

Sudsvall åker ur. Det är den allmänna inställningen i staden. Om man inte pratar med någon ur supporterklubben Patronerna, vill säga.

– Vi kommer att vinna många matcher och få med oss publiken, säger ordförande Mattias Byström.

Foto: Mikael Gustavsen
HOPPAS PÅ REPRIS Pelle Risell och hans glada supportervänner i Gif08 trivs på Söderstadion. De utflyttade norrlänningarna tror att deras lag kan upprepa fjolårets skrällseger mot Hammarby.

Obotlige optimisten Mattias tippar Gif Sundsvall på en fjärdeplats i allsvenskan.

– Då kanske jag tippar med hjärtat. Men en placering mellan åttonde och tionde är jag övertygad om att laget har kapacitet till.

I Sundsvall verkar invånarna inte vara lika säkra på att det kommer att gå bra. Mycket negativt har sagts om laget under försäsongen.

Vill se resultat först

– Men det är bra att det pratas fotboll i alla fall. Jag tror att folk har lite negativ attityd här. De vill se resultat innan de börjar tro något, säger Mattias.

Även om Sundsvallsspelarna glänser på planen, brukar det ändå inte vara högtryck på Idrottsparken i Sundsvall.

Publiken är inte direkt känd för att vara högljudd, oavsett hur det går. Det är där Patronerna kommer in.

Laddat med tungt tifo

Supporterföreningen har i år laddat med 350 kilo ballonger, pappersark, flaggor och annat tifo. Materialet är specialbeställt från Italien och kostar 25 000 kronor. I januari började medlemmarna samla sponsorer för att klara betalningen.

De 350 kilona kommer att räcka fram till sommaruppehållet.

– Ballonger och flaggor är ett bra sätt att få fart på publiken. Vi försöker få med de på läktaren i ramsorna också. De är inte så vana vid supporterklubben, men fler och fler uppskattar det vi gör och vill vara med, säger han.

I början av 1999 – året Sundsvall gick upp i allsvenskan – bildades Patronerna.
Folk vill se resultat innan de börjar tro något

Samma dag som det allsvenska kontraktet säkrades bildades Gif08, sektionen för Sundsvallsfans i Stockholm. Ordförande Pelle Risell har fått fart på sina medlemmar inför premiären mot Hammarby i dag.

Gjorde snygga tröjor istället

– Vi träffades hemma hos mig för att göra tifo inför matchen. Men det slutade med att vi gjorde snygga tröjor med Gif08-loggor istället, säger han.

Nu är det bara premiären på Söderstadion som gäller för Sundsvallsfansen. Hittills är det 200 medlemmar i Stockholmssektionen som ska se matchen.

Från Sundsvall kommer ett 500-tal supportrar.

Positiva tongångar trots underläge

Trots att Gifklacken inte har en chans att matcha Bajen fans, är ordförandena positiva inför dagens drabbning.

– Vi är ju rätt nederlagstippade på läktaren. Man får hoppas att det går bättre för spelarna än för oss, säger Pelle Risell.

– Det blir årets roligaste match, säger Mattias Byström.

Andreas Lindman är vice ordförande i Patronerna.

5 saker att längta till:

Johan Fyrk