”Det vore kul att ta upp kampen med de stora lagens supportrar”

NYHETER

Fotbollssäsongen kunde ha fått en bättre start i Örebro.

Först blev den allsvenska premiären flyttad.

Sedan hoppade supporterklubben Black & White Force ordförande av sitt uppdrag.

– Det är en miss att det inte blir hemmapremiär i morgon, jag tror ÖSK hade vunnit mot Örgryte. Vad det gäller supporterbiten så får vi se hur det löser sig, säger nye ordföranden, Joakim Sjöborg, 42.

Foto: Peter Kjellerås
VälbesÖkt – men tyst Eyravallens publik har inte gjort sig känd för att låta särskilt mycket – men nu ska supporterklubben Black & White Force med nye ordföranden Joakim Sjöborg i spetsen försöka liva upp läktarna i Örebro.

För några veckor sedan meddelade Maria Wadell att hon börjat tröttna på att leda Black & White Force – och i tisdags hoppade hon av sitt uppdrag.

– Vissa har inte gjort så mycket i supporterklubben tidigare, men nu har vi delat upp uppgifterna så att det inte ska vara så svårjobbat. Det har varit lite stiltje under vintern, det är först nu vi börjar komma i gång, säger Marie Bergkvist, kassör i Black & White Force.

Men några revolutionerande förändringar är inte att förvänta – ännu i alla fall.

– Det är samma styrelse och samma folk, och vi har inte hunnit komma fram till så mycket än, säger Joakim Sjöborg.

Går emot experterna

En sak är dock säker – det är lite uppförsbacke så här i säsongsupptakten.

Eftersom hemmapremiären flyttas väntar närmast två svåra bortamatcher för Örebro SK, först AIK (16 april) och sedan IFK Göteborg (21 april).

– Det blir ganska tufft, många har ju tippat att ÖSK ska bli ett bottenlag. Men det kanske kan bli lite tändvätska, säger Joakim Sjöborg.

Supporterklubbens ordförande är inte oväntat lika pessimistisk som experterna – trots att många profiler försvunnit från Örebro de senaste åren.

– Nya ”Boniek” (Boniventure Maru) kan nog kliva fram och får Patrik Anttonen vara hel blir han nog en annan. Gustaf Andersson kan bli en favorit och Johan Paulsson var bra ifjol, gör han bara lite mer mål är det ännu bättre. Per Gawelin, som fick debutera i landslaget i vinter, kommer nog också bli bra.
Nu ska det inte behöva vara så svårjobbat längre.

Skogh blir viktig

Men de främsta nyckelspelarna är tre andra, målspottaren Niklas Skoog samt målvakterna Peter Westman och Anders Karlsson.

– I Nordic Cup på Åland, som visserligen spelades inomhus, var det bra spel så länge Niklas var med, han är rätt viktig. Och målvakterna är bra, de kommer att få slåss om vem som ska stå, säger Joakim Sjöborg.

– Men jag tror Mats Jingbladh satsar på Westman som är yngre.

Höga mål

Black & White Force stora mål den här säsongen är att starta upp en hemsida på internet och att få lite fart på Eyravallens besökare.

– Örebropubliken är känd för att vara tyst, men det är bra att det kommer så mycket folk som det gör. Vi hoppas få igång en så bra stämning på matcherna att folk gillar oss och hänger på. Hittills är det bara en liten klick som försökt få igång lite liv på läktarna, säger Joakim Sjöborg.

I fjol hade supporterklubben 60 medlemmar – men ordföranden har hopp om en stark tillväxt.

– Det vore kul att ta upp kampen med de stora lagens supporterklubbar.

Stora ord – men förutsättningarna finns i Örebro.

Supportrarnas fem önskemål:

Marie Bergkvist är kassör i supporterklubben Black & White Force.

Niklas Forsman