Öis supportrar laddar för en säsong med lir

NYHETER

Öis supporterklubb fyller 50 i år. Jubileet firar fansen hellre med lir än med en placering högt upp i allsvenskan.

– Om det spelas publikfriande fotboll, så kommer publiken till Gamla Ullevi. Så enkelt är det, säger supporterklubbens ordförande Daniel Stenberg, 27.

Foto: Roger Lundsten
ÄNTLIGEN Reseansvarige Anders Alexandersson (sexa från vänster), jublar tillsammans med andra rödblå fanatiker för att den allsvenska premiären är här. Efter arbetet under vintern får supportrarna äntligen se Öis lira boll.

När tränaren Erik Hamrén kom till klubben fick han veta vad fansen ville ha.

– Han sa att i AIK var målet att vinna så många matcher som möjligt. Här har han fått lära sig att bra fotboll är viktigast för oss.

Fansen planerar stor jubileumsfest

Inte nog med att det är jubileumsår. Öis supporterklubb har fått omnämnamndet som den justaste supporterklubben i Göteborg. De 25 000 kronor som skänkts av Göteborgs energi kommer väl till pass under säsongen.

En stor del av pengarna går till en jubileumsfest till sommaren. En ny logotype för supporterklubben har utarbetats under vintern. Att utbilda publikvärdar kostar också pengar.

– Vi vill gärna ta hand om säkerheten själva på ett bra sätt. Vi vet var orosmomenten finns, till skillnad från oerfarna väktare, säger Daniel.

Bra förhållande med klubben

Öis är givetvis tacksamma för att slippa lägga ut pengar på publikvärdar.

Relationen mellan klubb och supportrar är bättre än någonsin.

– Vi har ett jättebra förhållande till ledningen, spelarna och särskilt tränaren Erik Hamrén. Han är öppen och ett bra ansikte utåt för klubben. Erik är alltid naturlig och känns som en i gänget. Vi kräver att han börjar prata göteborska nu när han har skrivit på ett fyraårskontrakt.

Kan inte lova bortaresor

Tidigare år har många fans klagat på att det inte gått supporterbussar till alla allsvenska matcher. I år satsade därför klubben på ett säsongskort för bortamatcher, men det har sålt för dåligt för att garantera resor till alla bortamöten.

Nu blev det heller inte någon premiärresa till Örebro, på grund av att Eyravallen inte var spelbar.
Vi kräver att Erik Hamrén börjar prata göteborska

– Det var synd att vi fick ställa in den första bortaresan. Men vi hade det på känn. Örebro har Sveriges sämsta plan, säger Anders Alexandersson, reseansvarig.

Premiären viktig för bortaresan

Nu satsar Anders istället på att få ihop mycket folk till nästa bortamatch, mot Trelleborg.

– Vi ska försöka suga tag i folk under matchen mot Hammarby. Vi hoppas att det blir mycket folk och bra fotboll i premiären. På så sätt får folk garantier för fint spel i Trelleborg.

Till Vångavallen ett hundratal fans, enligt Anders beräkningar.

– Det är annat än när Örgryte spelade i division 2 i början av 90-talet. Då var vi var ett gäng som åkte minibuss för att se på matcherna. Men det var skoj på den tiden också, säger han.

Magnus Börjesson är webmaster för http://ois.o.se/supporterklubben.

Så jobbar fansen:

Johan Fyrk