”Det spelas för 100 000-tals kr”

Stockholms största spelklubb: ett stenkast från polishuset

1 av 2 | Foto: Mathias landefjord
ILLEGALT SPEL DYGNET RUNT På Stockholms största illegala spelklubb är det främst kortspel som gäller. Men klubben är också tillhåll för illegala bookmaker. Det spelas för hundratusentals kronor - varje dygn.
NYHETER

Stockholms största illegala spelklubb ligger bara några hundra meter från polishuset på Kungsholmen.

Dygnet runt pågår spel för hundratusentals kronor.

Den kriminella verksamheten har pågått sen 60-talet - men polisen kan inte göra något.

Dag och natt lyser det bakom spelklubbens fördragna gardiner i våningen i Stockholm. Bakom den diskreta fasaden pågår enligt polisen spel om mycket stora pengar.

- Många som går dit har som yrke att spela. Man växlar in pengar mot marker som på ett vanligt kasino. Du måste ha tiotusentals kronor i fickan att spela för. Jag har sett folk som snabbt förlorat 100 000 kronor, säger Karl som besökt spelklubben.

"Har pågått i 40 år"

Det är främst kortspel som pågår runt spelborden. Klubben har också blivit ett tillhåll för Stockholms illegala bookmaker. Via dem går det att satsa pengar på allt från hundkapplöpningar till friidrott.

Kriminalinspektör Kenth Svensson, tidigare chef för polisens numera nedlagda spelkommission, känner väl till spelklubben som ligger några få kvarter från hans arbetsplats i polishuset. Lotteriinspektionen uppger att klubben saknar speltillstånd.

- Jag är övertygad om att man spelar för pengar därinne. Och det är inga slutna sällskap på sju-elva personer som samlas på klubben, det här är större än så. Det lyser ju dygnet runt - det är klart att man måste syssla med något annat än fia med knuff, säger han.

Han säger att illegalt spel pågått i samma lokal ända sedan 1960-talet utan att myndigheterna ingripit.

- Just nu finns inga resurser. Vårt senaste stora tillslag mot en spelklubb i City på 1980-talet resulterade bara i dagsböter, säger han.

"Exklusiv spelklubb"

Karl, med flera års erfarenhet från Stockholms spelvärld, säger att spelklubben är stadens mest exklusiva, en samlingspunkt för spelare som vill slippa den öppna försäljningen av narkotika och stöldgods som är vanlig på andra svartklubbar.

Aftonbladets källor pekar ut en 60-årig affärsman som ansvarig för spelklubben. Mannen är dömd för egenmäktigt förfarande. Han bekräftar att det pågår spel om pengar på klubben.

- Det är klart att det gör. Men jag kan lagtexten - det här är inte olagligt. Varför tror du vi har fått hyra av fastighetsägaren i 25-30 år? Skulle någon hyra ut om det var olagligt? säger han.

Fredrik Kullberg