Bonde hittad mystiskt död på sin gård

57-årigen kan vara mördad - eller ihjälstångad

NYHETER

En 57-årig lantbrukare hittades i går död bredvid en gödselbrunn på sin gård utanför Västervik.

Han dog av en sårskada i bröstet.

Polisen misstänker mord. Men han kan också ha blivit ihjälstångad av något av sina djur.

Foto: HANS BRANDIN
HÄR upptäcktes kroppen. En granne hittade 57-åringen som låg död bara några meter från vägen, intill en gödselbrunn. Ett stort polispådrag sattes in - och polisen kontrollerade bland annat hornen på gårdens djur för att undersöka om mannen blivit ihjälstångad.

Dödsfallet utanför byn Ukna i gränstrakterna mellan Småland och Östergötland förbryllar polisen.

En granne som passerade förbi gården vid 11.30 i går hittade lantbrukaren. Han låg död bara några meter från vägen, inte långt från en gödselbrunn.

Stort polis- pådrag

Polisen kallade alla tillgängliga resurser till Ukna. Gården spärrades av, polisen knackade dörr i granngårdarna och en helikopter skickades upp för att ta bilder på gården från luften.

Två hundpatruller från Östergötland var på plats för att ta upp jakten på en eventuell gärningsman. I går kväll arbetade fortfarande polisens tekniker med att säkra spår på gården.

Trots det var i natt dödsorsaken fortfarande okänd.

- Vi vet faktiskt inte vad som hänt. Rättsläkaren har varit på platsen och han kunde inte uttala sig utan han kommer att obducera kroppen i morgon (läs: i dag). Då först kan vi tala om åt vilket håll det lutar, säger Bo Holgersson vid Kalmarpolisen.

Undersökte djurens horn

Polisen vill inte uppge vilka skador som fanns på kroppen, men enligt Västerviks tidning hade lantbrukaren en sårskada till vänster på bröstet.

Polisen kontrollerade också hornen på djuren i ladugården för att utröna om mannen kan ha blivit stångad till döds, skriver tidningen.

Den 57-årige lantbrukaren har troligtvis dött en kort stund innan grannen fann honom.

- Han hade inte legat där särkilt länge. Det finns en uppgift om att någon åkt förbi där en stund tidigare, och då fanns han inte på platsen, säger Bo Holgersson.

Jens Kärrman