Regeringen hänger ut överviktiga

Offentlig dispensansökan för bantningsmedel kritiseras

NYHETER

Här står Lars Åhman och protesterar mot att rabatten på bantnings- och potensmedel dras in.

Det går att få dispens från regeringen.

Men då får man skylta offentligt med sitt namn.

Foto: stefan mattsson
dispensen offentlig I måndags protesterade Överviktigas riksförbund mot regeringens beslut om att dra in rabatten för bantnings- och potensmedel. Ordförande Lars Åhman tar sex olika mediciner mot följdsjukdomar han fått av sin övervikt: – Alla är subventionerade. Det vore bättre att ge mig behandling mot grundsjukdomen: fetman.

- Att ansökningarna blir offentliga tror jag får många att tveka, men jag hoppas att de söker i alla fall, säger Lars Åhman, ordförande i Överviktigas riksförbund.

"Måste ha sekretesskydd"

I går slopades subventionerna på Xenical och Viagra. Personer med särskilda behov kan ansöka hos regeringen om att ändå få rabatt på läkemedlen.

Problemet är att ansökan blir offentlig när den lämnas in till socialdepartementet. Då får vem som helst tillgång till den sökandes personuppgifter och till läkarens motivering till varför just han eller hon ska få rabatt.

- Det är inte acceptabelt ur rättssäkerhetssynpunkt. Patienterna måste ha sekretesskydd precis som hos läkaren eller på apoteket. Annars får man ju rabatt bara om man går ut offentligt, säger Bo Lindblom, chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen till Dagens medicin.se.

Men socialdepartementets rättschef Björn Reuterstrand säger att lagen inte ger utrymme för att hålla uppgifterna hemliga.

- Vi måste lämna ut dem, säger han. Det är nog många som inte är medvetna om det när de skickar personliga papper till socialdepartementet.

Sedan tidigare kan man ansöka om att få rabatt på läkemedel mot håravfall. De flesta som söker får ja.

Regeringen tar beslutet

Vilka som ska få dispens nu vet ingen. Varje enskilt beslut ska fattas av regeringen.

Lars Åhman hoppas att det kommer mängder med ansökningar.

- Det finns 100 000 personer i Sverige som skulle kunna ha nytta av Xenical. Och det är väl rimligt att alla som drabbas av följdsjukdomar av sin övervikt får dispens, säger han.

Se demonstrationen

Åsa Kristoffersson