Ministern vill förbjuda Rohypnol

”Med en starköl förvandlar det ungdomar till mördarmaskiner”

NYHETER

Justitieminister Thomas Bodström vill totalförbjuda sömnmedlet Rohypnol.

- Med en starköl förvandlar det ungdomar till mördarmaskiner, säger han.

Många som jobbar inom rättsväsendet håller med honom.

- Det ser lovande ut och jag hoppas att det inte stannar vid ord utan övergår i handling. Rohypnol är ett utomordentligt farligt preparat med stora skadeverkningar på samhället, säger åklagare Gunnar Fjaestad till Aftonbladets nätupplaga.

Justitieminister Thomas Bodström vill förbjuda sömnmedelet Rohypnol.

Det har länge varit känt inom polisen och bland människor som arbetar med ungdomsbrott att ungdomar använder kombinationen alkohol och Rohypnol för att bli råare och uthålligare i samband med slagsmål.

Justitieministern tycker nu att det ska utredas på allvar om det är möjligt att totalförbjuda Rohypnol.

– Alla poliser och vi andra som arbetar inom rättsväsendet vet att Rohypnol förvandlar de här småkillarna till mördarmaskiner i kombination med alkohol, och det är det som sker i Stockholm i dag, säger han.

Sömnmedel

Rohypnol är en sömnmedicin som har ämnet flunitrazepam som verksam substans. I sällsynta fall kan den som tar Rohypnol få biverkningar med paradoxala reaktioner som exitationstillstånd, aggressivitet och hallucinationer.

När någon dricker sprit kan dessa tillstånd förstärkas.

- Sådana här ämnen påverkar hjärnan och dricker man sprit intensifieras effekten. Man kan inte i förväg säga vem som drabbas, säger Inger Nilsson på Apoteksbolaget.

Åklagare: Ser lovande ut

Åklagare Gunnar Fjaestad krävde för ett par år sedan hårdare tag mot Rohypnol-langarna, att ribban för grovt narkotika-brott skulle sänkas. Han välkomnar justitieministerns initiativ.

- Efter att jag krävde att straffreglerna skulle ändras har inget hänt. Den här gången hoppas att det inte stannar vid ord utan visas i handling.

– Det allvarligaste med Rohypnol är att ungdomar som använder det blir emotionellt avskurna. De gör saker som de aldrig skulle göra annars. Personer som ska begå rån brukar ta Rohypnol, man blir känslomässigt avskärmad och tror att man är Rambo, säger Gunnar Fjaestad.

Han har tidigare åtalat en 31-årig man från Litauen för att ha smugglat och sålt stora mängder Rohypnol.

Ökad smuggling

Björn Beerman, professor på Läkemedelsverket, ser inget skäl att dra in just Rohypnol.

- Jag tror inte att just receptbelagda läkemedel i Sverige är ett problem. Ett problem är däremot sömnmedel som förs in illegalt till Sverige, tillägger han.

Han tror dessutom att andra preparat som är ångestdämpande och fungerar som sömnmedel skulle erätta läkemedlet.

Sömnmedlet är i dag receptbelagt men ungdomar har ändå inga problem att få tag i det, bland annat för att smugglingen ökat dramatiskt de senaste två åren.

- En hel del kommer via smuggling men det är ändå viktigt att vi ser om vårt eget hus och utreder om det inte går att ersätta med andra mediciner. Vi måste naturligtvis också försöka komma tillrätta med smugglingen, men i dag är tillgången allt för enkel, säger Bodström.

Läkemedelsverket bekräftar att de redan tidigare fått frågan om att avregistrera Rohypnol som läkemedel.

-Vi har svarat att det inte är möjligt eftersom Rohypnol i rätt dos inte har dessa biverkningar. Och det är ju inte meningen att Rohypnol ska användas tillsammans med starköl, säger Björn Beerman.

-Däremot har vi skärpt regelverket kring Rohypnol så att det numera har samma narkotikaklassning som morfin, säger Björn Beerman.

Rohypnol tillhör klass tre att jämföra med heroin som tillhör klass ett.

Per Englund, utredningsledare på spaningsroteln vid Stockholmspolisen, jobbar rent praktiskt med de som använder Rohypnol. Även han välkomnar ett förbud.

– De försöker i bland ställa till myror i huvudet på oss och säga att de fått läkemedlet utskrivet av läkare. Om det fanns ett förbud så skulle den möjligheten försvinna, säger han.

Om ett totalförbud skulle införas i Sverige finns ingen anledning att helt slappna av:

– Väldigt mycket kommer från Litauen, från staten Siauliai, norr om Vilnius. Där har det beslagtagits en hel del. Vi misstänker att de har köpt upp sig på stora restpartier, säger Gunnar Fjaestad.

Justitieministern vet inte om ett förbud är praktiskt möjligt men tycker inte att det är skäl för att undvika problemet.

– Det kan vara många hinder men samtidigt ansågs det som omöjligt att bara klassificera det hårdare. Det borde ligga i allas intresse att våra ungdomar inte kan använda den här drogen, säger Thomas Bodström.

Vad händer nu?

– Det har påbörjats ett arbete på departementen där man utreder detta. Först får vi se vad de visar, det kan finnas fler komplikationer. Det här är så färskt ännu - vi får se vad det kan leda till, säger Thomas Bodström.

Annika Sohlander