Butiker luras om vikt på förpackningar

Var tredje matförpackning innehåller mindre än angivet

NYHETER

Du riskerar att få betala för mycket för färdigförpackad korv, ost eller köttfärs.

Mer än var tredje matförpackning innehåller mindre än vad det står på etiketten.

Miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer i Göteborg har gjort nedslag i 15 medelstora matbutiker.

Inspektörerna kontrollvägde olika färdigförpackade produkter, till exempel skinka, ost och köttfärs, skriver Göteborgs-Posten.

Resultat: etiketten säger en sak, vågen en helt annan. 36 procent av de kontrollerade förpackningarna vägde mindre än vad som uppgavs på omslaget.

Fyra av fem uppger fel vikt

Samma sak - fast än värre - gäller för tillverkarna. Fyra av fem uppger enligt GP en annan vikt än det står på förpackningen.

Av 173 kontrollerade förpackningar vägde mer än hälften för litet.

Hotar med saluförbud

Miljöförvaltningen i Göteborg kräver nu en skriftlig åtgärdsplan och en förklaring till bristerna.

- Om de inte åtgärdar felen med mängddeklarationerna kan produkterna beläggas med saluförbud, säger livsmedelsinspektör Johanna Andersson till GP.

Det fuskas med vågarna även på andra håll i landet.

- För en tid sedan gjorde vi en undersökning i Västernorrland och Norrbotten. Jag har för mig att den visade att var tredje butik hade varor som innehöll mindre än de borde göra, säger Ulla Fäger på Livsmedelsverket till Aftonbladets internetupplaga.

Förpackningens vikt räknas in

I de allra flesta fall kunde felen dock förklaras med att butikerna hade räknat in själva förpackningen när de satte priset.

- Så det var inte mycket som skilde. Men det är klart, om man räknar ihop allt kan det ju komma upp i ganska stora summor, säger Ulla Fäger.

Maria Saving