Stor lavinfara i fjällen i påsk

Skidåkare utlöste två laviner i Åre-området i dag

NYHETER

Det råder stor lavinfara i de svenska fjällen.

I går gick två laviner i Åreområdet som utlöstes av skidåkare.

Samtidigt invaderar tusentals turister fjällen för att fira påsk.

Nalle Hansson, driftschef och räddningsledare har bara ett råd att ge:

- Individen måste själv skaffa sig kunskap om snö och laviner och ta ansvaret för sin säkerhet. Vi kan omöjligt ha kontroll över hela Åreskutan, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

Ingen kom till skada

Tisdagens laviner utlöstes på två håll i Åreområdet men ingen kom till skada. Bägge utvecklades i extrema off-pist-områden.

Den första gick i Duvedsområdet, och utlöstes när två ungdomar en kille och en tjej kom åkande vid 11-tiden på förmiddagen . Lavinrisk på nivå tre var utlyst över hela Åre/Duved -området i dag vilket står för betydande fara. Det innebär att försiktighet bör iakttas i branta sluttningar.

Trots det hade ett par tagit sig upp i det mycket branta och otillgängliga området.

Drogs med, men kunde räddas

En av skidåkarna drogs med, men kunde räddas och föras i säkerhet utan skador.

Vid 14-tiden utlöstes den andra ravinen i Mårtenbranten som ligger invid Åreskutan.

– Den utlöstes troligen av en skidåkare eller också var det en spontanlavin, säger Nalle Hansson.

Ingen fanns på plats som kunde säga om någon skidåkare varit i närheten. Därför utlystes fullt lavinlarm och full insats med fjällräddning. Skidpatruller och poliser med hundar sökte igenom området men konstaterade att ingen person råkat illa ut.

Långt ifrån liftsystemet

Även den andra lavinen utlöstes på ett ställe som inte är en markerad nedfart utan långt ifrån liftsystemet. Troligen utlöstes den av en skidåkare.

Överallt i Åreområdet finns skyltar som visar att det råder en betydande lavinfara som är en trea på en femgradig skala.

– För att vara på den säkra sidan i det läget ska man hålla sig till de markerade nedfarterna. Man bör också lyssna på och ta del av varningar och ha respekt för de avspärrningar som finns, säger Stig Lundqvist, skidsäkerhetsrådet.

Ignorerar varningarna

Nalle Hansson är irriterad att skidåkare ignorerar varningarna:

– Man har inget omdöme. När jag träffar folk frågar de ofta om det finns risk för laviner. Svarar jag att det är en trea säger de jaha, och rycker på axlarna fast det är allvarligt, säger han.

Redan nu är hotell och stugor fullbokade i fjällvärlden och fler blir det till påskhelgen.

Fjällvädret blir vackert, med början på torsdagen och sedan varar det bra vädret i stort sett hela påsken. Både Dalafjällen, Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen får en hel del sol.

Ramenberget och Tänndalen är redan klassade som en fyra vad gäller lavinrisken. Årefjällen har en trea. Men allt kan förändras snabbt.

”Sprängde bort snö i morse”

– I morgon kan det vara en två eller en fyra eller en femma. Vi var ute och sprängde bort snö i morse för att förhindra laviner men det räcker med lite solsken så ökar risken, säger Nalle Hansson.

–Förhoppningsvis kommer det att hålla sig på minussidan uppe i fjällkedjan under hela helgen även om det blir snö. Men laviner är svåra att förutsäga, det hänger ihop med hur vintern varit tidigare och snömängd, blåst och temperatur, säger Sten Laurin på SMHI.

Kraftigt snöfall

Under måndagen snöade det kraftigt i Åreområdet och under tisdagsnatten väntas mer snö, något som kan öka risken för lavinbildning

– Information om den aktuella lavinrisken finns att tillgå överallt, det skyltas upp kontinuerligt. Är det den minsta varning för lavinfara ska skidåkarna hålla sig i de preparerade pisterna, säger Nalle Hansson.

Annika Sohlander