Israeliskt pansar besköt flyktingläger

Två döda - ett 40-tal skadade

NYHETER

Två palestinier dödades och ett 40-tal skadades när israeliska stridsvagnar attackerade ett flyktingläger i morse.

Det är nu osäkert om det medlarmöte som skulle ha hållits i dag verkligen blir av.

Häftiga strider utbröt tidigt i morse på södra delen av Gazaremsan.

Israeliska stridsvagnar och schaktmaskiner rullade in i det palestinska flyktinglägret Khan Younes, sköt granater och förstörde uppemot 30 bostäder.

Två personer, en polismajor och en 25-årig städare, dödades i attacken.

–Vi började springa från våra hem...medan de sköt mot oss och grävmaskiner började förstöra våra bostäder utan förvarning, utan att ge oss en chans att få ut litet kläder och möbler, säger Imad Abu Namous, som bor i flyktinglägret, till nyhetsbyrån AP.

Enligt uppgift från läkare på ett sjukhus i närheten skadades ytterligare ett 40-tal palestinier i den israeliska attacken.

Andra blev instängda i lägret, och läkarteamen kunde inte nå dem på grund av den omfattande skottlossningen, säger Dr Heider Khader till AP.

Enligt den israeliska armén förstörde man 11 hus, samtliga obebodda.

Mötet kan ställas in

Enligt tidigare överenskommelser skulle USA ha hållit i ett medlarmöte senare i eftermiddag. Händelserna i morse kan dock ha satt käppar i hjulet för detta.

Men Israel hävdar att man har fredliga avsikter.

–Målet för arméns operationer är att visa palestinierna att de har allt intresse av att återgå till förhandlingsvägen, sa den israeliska försvarsministern Binyamin Ben Eliezer till TT-DPA.

Enligt ögonvittnen kan den utlösande faktorn till striderna ha varit en palestinsk granat som exploderade i en judisk bosättning. Israelerna ska därefter ha skickat ut sex pansarvagnar mot flyktinglägret för att utkräva hämnd.

Den judiska bosättningen, Gouch Katif, ligger i en del av Palestina som israelerna ockuperar.

Enligt israeliska uppgifter har bosättningen även tidigare utsatts för beskjutning från flyktinglägret, rapporterar AP.

Palestinierna å sin sida kallar attacken för ”en ren aggressionshandling”.

"Israel satte in helikoptrar"

Palestinska källor uppger också att israelerna satte in attackhelikoptrar i striderna. Från israeliskt håll förnekas dock detta - israelerna slår bara fast att det har förekommit ”häftiga strider” i området.

Redan i går trappades våldet upp, med bland annat raketbeskjutning och granater från båda sidor. En palestinier dödades i striderna, och 14 skadades, uppger amerikanska CNN.

Maria Saving