Dejlige, dejlige... Sverige

En av fem Köpenhamnsbor vill flytta hit

NYHETER

KÖPENHAMN

Var femte köpenhamnare kan tänka sig att flytta till Malmö.

Det är de låga priserna på bostäder, låga levnadsomkostnader och billigare bilar som lockar.

Foto: KRISTER HANSSON
VISST VILL VI FLYTTA ÖVER SUNDET En ny undersökning visar att var femte Köpenhamnsbo kan tänka sig att flytta över till den svenska sidan av Öresund. Framför allt är det lägre skatter och billigare boende som lockar. – Och då får vi inte så långt när vi ska åka på skidsemester, säger Linda Hansen och Lisbet Hermansen i Nyhavn.

– Och svenska killar är ju läckra när de är nyktra, säger Lisbet Hermansen, 22.

Det danska analysinstitutet Zapera.com har undersökt medborgarnas inställning till att flytta till storebrorlandet Sverige.

Och överraskande nog är en stor del av befolkningen positiva till tanken. Överraskande på grund av att danskar i allmänhet och köpenhamnare i synnerhet brukar säga att Asien börjar i Malmö.

”Billigare att leva i Sverige”

Inte mindre än 20 procent av köpenhamnarna kan tänka sig att flytta bopålarna över Öresundsbron.

På övriga Själland är tio procent positiva till tanken, på Fyn sju procent och på Jylland fem procent.

För att undersöka om denna plötsliga broderlandskärlek verkligen stämmer åkte Aftonbladet över till Köpenhamn.

– Jag har tänkt på att flytta till Sverige eftersom det är billigare att leva där. Jag har en bekant som redan har flyttat till Malmö, berättar Linda Hansen, 22.

– Men det är klart – ölen är ju mycket dyrare där.

Enligt en undersökning från Statens byggeforskningsinstitut och Uppsala universitet är det främst högutbildade danskar som tjänar på att flytta.

1999 var priset för en villa eller bostadsrätt i Malmö hälften så dyr som i Danmark. Och även om de svenska priserna gått upp något är de fortfarande mycket billigare.

Danskar står i kö för bostad

I Malmö har det danska fastighetsbolaget Norden etablerat sig och har i dag 1 800 lägenheter. I 80 av dem bor det danskar och kön av deras landsmän som vill flytta dit är lång.

– Det är särskilt inflyttade från landsorten och studerande som lika gärna kan tänka sig att bo i Malmö som i Köpenhamn, säger Nordens ekonomidirektör Lars Dalsgård.

Linda Hansen och Lisbet Hermansen som vi träffar i ett vårsoligt Nyhavn har ytterligare en god anledning att flytta till Sverige.

– Då får vi inte så långt när vi ska åka på skidsemester.

7 goda skäl att flytta till Sverige

Per-Ola Ohlsson