118 118 – var god betala

Företaget tar betalt – även om du inte får hjälp

NYHETER

Det kostar mer att ringa nummerupplysningen än att åka taxi eller få psykologhjälp.

Nu tvingas du dessutom betala för ingenting.

Foto: SUNE FRIDELL
TIMKOSTNAD: 678 KRONOR När du ringer nummerupplysningen för att få hjälp med ett telefonnummer blir det dyrt. Även om telefonisterna inte hittar numret du söker.

Det är dyrt att ringa nummerupplysningen. Förutom en startavgift på tre kronor kostar samtalet 11,25 kronor per minut.

Till skillnad från till exempel tågtids- eller bilregisterupplysning är nummerupplysning både informativt och lukrativt.

Timtaxan är högre än vad en legitimerad psykolog tar för en timme. Det är också dyrare än att åka taxi under 60 minuter.

”Det här är ingen samhällstjänst”

Sedan några månader tillbaka får kunderna betala även när de inte får någon upplysning. Det händer till exempel om personer har hemligt nummer eller har kontantkort till sin mobil. Då saknas informationen i databaserna.

– Endera slår du i telefonkatalogen eller så ringer du till 118 118 och då ber du någon att göra ett jobb och det är jobbet vi tar betalt för. Det här är ingen samhällstjänst, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på Respons.

Nummerupplysningen är sedan några veckor ett fristående bolag och ägs inte längre av staten. Ändå är kunderna beroende av tjänsten om de vill ha tag på ett mobiltelefonnummer. Det finns nämligen ingen mobiltelefonkatalog i dag.

– Jag kan förstå om folk blir irriterade men vi är ett företag som har som affärsidé att söka i databaser och även om inte numret finns där så har ett jobb utförts.

Söker i flera databaser

Mobilnummer tar dessutom extra lång tid att söka efter då man måste gå genom flera databaser. Ofta utan att hitta numret eftersom många endera saknar mobilabonnemang eller har kontantkort.

I praktiken kostar det därför ofta mer att inte få något nummer.

Är det rimligt?

– Nja, det är i och för sig sant, men en klar majoritet av våra samtal är inte längre än nittio sekunder, säger Ann-Sofie Olsson.

Jessica Ritzén