Mirakeltvillingarna skildes åt

Läkare kämpade i 80 timmar för att operera isär flickorna

Foto: AP
JAMUNA EFTER OPERATIONEN 20 läkare kämpade i nästan fyra dygn för att separera de två tvillingflickorna. Chanserna för att båda skulle överleva var minimala. Men igår morse var operationen över. ”Operationen blev en framgång”, sa en talskvinna för sjukhuset.
NYHETER

Ett skallben. Två hjärnor.

De siamesiska tvillingflickornas chans att överleva var minimal.

Men efter nästan fyra dygn på operationsbordet lyckades läkare dela på Ganga och Jamuna.

I fredags påbörjade ett neurokirurgiskt läkarlag på cirka 20 man den komplicerade och mycket riskfyllda operationen i Singapore.

De trodde att det skulle ta 36 timmar. I går morse, nästan fyra dygn senare, kom beskedet.

– Det är över, operationen blev en framgång, uppgav en taleskvinna för läkarlaget som arbetat i skift för att rädda de nepalesiska flickornas liv.

Tog hjälp av datorer

Förberedelserna har pågått i sex månader, läkarna på General Hospital har bland annat övat med hjälp av ett tredimensionellt datasystem. En metod som också användes under själva operationen. Men delningen av skallarna och återförslutningen av blodkärlen visade sig kräva mycket mer tid än beräknat.

Benjamin Carlson, expert på siamesiska tvillingar, har fungerat som konsult. Han skrev medicinsk historia när han 1987 för första gången separerade ett tvillingpar utan att de fick någon neurologisk skada.

Elva månader gamla Ganga och Jamuna Shrestha kommer från en fattig by på landsbygden. Föräldrarna Bushan och Sandhya fanns på sjukhuset under hela operationen, med undantag för korta bönestunder i ett hinduiskt tempel.

Har skänkt 3,6 miljoner

Invånare i Singapore har skänkt 3,6 miljoner kronor, för att hjälpa flickorna. Sjukhuset bjöd på nästan hela operationen och

Singapore Airlines bjöd på resan.

Hemma i Nepal väntade oroliga släktingar vid telefonen. Det blev ett glädjebesked, men ännu är inte faran över. Tvillingarnas tillstånd uppges som kritiskt de närmaste dagarna.

Nu tar plastikkirurger över.

Siamesiska tvillingar är en mycket ovanlig företeelse. Före den första lyckade operationen 1987 fanns det bara 79 dokumenterade fall i hela världen.

Fatima Johansson