Flygbesättning släpps fri efter ursäkt från USA

NYHETER

Kina släpper de 24 amerikanarna som hållits som gisslan i det amerikanska spionplanet på ön Hainan.

Beslutet fattades efter det att USA tvingats bita i det sura äpplet och be om ursäkt för flygincidenten då en kinesisk jaktplanspilot dödades.

USA:s president George W Bush tillkännager det väntade frisläppandet av 24 amerikanska militärer som hållits av Kina sedan 1 april.

USA:s ambassadör Joseph Pruher tvingades till slut överlämna förlåtelsebrevet som kineserna krävt för att frige den amerikanska gisslan och i förlängningen återlämna det amerikanska spionplanet, fullproppat med toppmodern spionutrustning.

I brevet, som i dag övelämnades till Kinas utrikesminister Tang Jiaxuan, framgår bland annat att USA är ”mycket ledsna för incidenten”, och den amerikanska regeringen beklagar att händelsen kostat en kinesisk jaktpilots liv. Brevet sätter punkt för ett diplomatiskt kallt krig som beskrivs som den hittills allvarligaste krisen för den färske amerikanske presidenten George W Bush.

USA har i dag bekräftat att en överenskommelse har nåtts med och Kina och att besättningen kommer att släppas "inom kort".

- Det här har varit en besvärlig situation för båda länderna. Vi arbetar nu på en lösning för att få hem besättningen, sa president Bush i ett uttalande i dag, enligt AFP.

Löfte om frisläppande

Enligt nyhetsbyrån AFP besvarade utrikesminister Tang Jiaxuan den amerikanska ursäkten med ett löfte om att frige spionplanets besättning, bestående av 21 män och tre kvinnor. Besättningen ska släppas så fort sedvanliga formaliteter har avklarats.

- Besättningen släpps av humanitära skäl, sade utrikesministern i ett uttalande.

Ett amerikanskt plan som befunnit sig på en militärbas i Guam i Japan har nu gett sig av för att hämta upp besättningen.

De 24 besättningsmännen ska först flygas till Hawaii för att tillsammans med psykologer bearbeta det de varit med om under de elva dagarna i fångarna.

Efter två-tre dagar på Hawaii flygs besättningen sedan hem till USA för att återförenas med sina familjer.

Enligt amerikanska diplomater, som vid flera tillfällen mött besättningen, har de behandlats mycket väl av kineserna.

Det var söndagen den 1 april som det amerikanska spionplanet av typen Lockheed EP-3E kolliderade med ett kinesiskt jaktplan.

Den kinesiska jaktpiloten sköt ut sig från planet och är sedan dess försvunnen. Troligen död.

Det amerikanska planet nödlandade på flygbasen i Hainan, och sedan dess har besättningen suttit i husarrest, strängt bevakade av kinesisk säkerhetstjänst.

Steg tillbaka från uttalanden

För president George W Bush är dagens ursäkt ett stort steg tillbaka från tidigare uttalanden. Vid ett antal tillfällen har han hävdat att spionplanet är amerikanskt territorium, och därför har han krävt att kineserna återlämnar planet ”utan ytterligare mixtrande”. Kineserna menar att USA orsakade flygkollisionen och har därför krävt en offentlig ursäkt. I dag kom den ursäkten.

Nu återstår frågan om kineserna fått tillgång till den hemligstämplade spionutrustning och information som det amerikanska planet innehåller. Uppgifter om att kinesiska säkerhetsmän plundrat och plockat isär spionutrustning har figurerat i de kinesiska medierna, men aldrig bekräftats.

Claes Thunblad, Andreas Alfredsson