50 döda under sydafrikansk fotbollsmatch

NYHETER

Ett hett emotsedd sydafrikanskt fotbollsderby slutade i tragedi på onsdagskvällen. Kravaller utbröt runt arenan i Johannesburg när det inte fanns tillräckligt med biljetter. Dödssiffran är uppe i minst 50, sade Sydafrikas idrottsminister, rapporterade Reuters.

Foto: AP
KLÄMDES TILL DÖDS 47 åskådare dödades i samband med en fotbollsmatch i Johannesburg, Sydafrika. Enligt uppgift utbröt kravallerna när det inte fanns tillräckligt med biljetter.

Arenan Ellis Park har plats för uppemot 70 000 personer. Men många fler ville se matchen mellan toppklubbarna Kaizer Chiefs och Orlando Pirates. När det inte fanns biljetter till alla började folk knuffas och trängas, och panik utbröt både inne på stadion och utanför, sade en säkerhetsmedarbetare till det nationella tv-bolaget SABC.

Enligt uppgift hade cirka 120 000 människor kommit till stadion i hopp om att komma in.

Evakuerades med helikopter

Skadade människor flögs från olycksområdet i helikopter, och de som inte drabbats av kravallerna uppmanades att stanna kvar inne på stadion i väntan på att läget stabiliserats.

Det hann gå cirka en halvtimme av matchen och ställningen var 1-1 då domaren nåddes av beskedet att oroligheterna utbrutit och blåste av.

Fotbollsexperten Mike Mangena som var på plats berättade att kroppar bars ut i liksäckar. Han sade också till SABC att säkerheten har varit dålig på Ellis Park-stadion.

Polisen använde tårgas

Speciella telefonnummer inrättades på kvällen för oroliga anhöriga.

Enligt sydafrikanska Independent Online hade oroligheter utbrutit tidigare under kvällen, och polisen använde då tårgas mot supportrarna. Men när kravallerna satte fart igen kunde polisen ingenting göra.

- Vi har en moralisk skyldighet att inte fortsätta matchen, att visa respekt för de sörjande och flytta matchen till en annan dag, förklarade Kaizer Chiefs-chefen Kaizer Motaung för den kvardröjande publiken.

TT ( )