Ali får inte sitt pass tillbaka

- Det finns ingenting kvar att leva för

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
STATSLÖS, UTAN PENGAR, BOSTAD OCH FAMILJ Ali Farhadi får sova på soffan hos en vän i Malmö. Hans liv har slagits i spillror sedan polisen beslagtog hans svenska pass i november förra året. Hans familj i USA har tvingats återvända till Iran av ekonomiska skäl och hans fru vill skiljas.
NYHETER

Mardrömmen tar inte slut för Ali Farhadi, 36.

I går kom beslutet att han inte får tillbaka sitt svenska pass.

- Jag funderar på att ta mitt liv. Det finns ingenting kvar att leva för, säger Ali Farhadi.

Ali är i dag en krossad människa.

Han bor sedan 1994 i USA och besökte Sverige i november förra året. Då beslöt han sig för att förnya sitt svenska pass.

Men polisen i Malmö beslagtog passet. Ali fick beskedet att det inte gällde. Polisen i Stockholm gjorde ett misstag då han fick det eftersom han inte är svensk medborgare.

Ali har därför inte kunnat återvända till sitt hem i USA. Han lever nu som statslös, utan pengar, bostad, familj och utan hopp.

I går beslutade Migrationsverket att avslå Alis ansökan om medborgarskap på grund av en - preskriberad - skatteskuld på 150 000 kronor. Skatteskulden är ett resultat av flera års skönstaxering.

Frun vill skiljas

- Jag sålde varmkorv i en månad men kunde inte fortsätta eftersom jag inte har körkort. Jag visste inte att jag var tvungen att deklarera när jag inte haft någon inkomst, säger Ali.

Nu bor han i Malmö, hos kamrater, ibland i kyrkan. Han säger att han gått ner tio kilo sedan han kom tillbaka till Sverige. Och i väntan på Migrationsverkets beslut har hans kris förvärrats ytterligare.

Han har förlorat sitt jobb i USA. Hans fru och barn har flyttat tillbaka till Iran eftersom de inte klarat av ekonomin utan hjälp.

- Min fru säger att jag har lurat i henne att jag var svensk. Hon vill skiljas, säger Ali.

Anders Westerberg, generaldirektör på Migrationsverket, anser att beslutet är oklanderligt.

- Lagen säger att han måste ha varit här fyra år i sträck innan han kan lämna in en ansökan. Det kunde vi visserligen se mellan fingrarna med. Men eftersom han inte gjort rätt för sig och inte levt ett skötsamt och hederligt liv är det omöjligt för oss att ge honom medborgarskapet.

Kan en preskriberad skatteskuld motivera att man ödelägger en människas liv?

- Ödelägga och ödelägga. Vi har nu gett honom ett "resetillstånd" som han kan resa på. Sen får väl hans familj komma hit om de vill leva med varandra.

Överklagar beslutet

Alis advokat Jan-Anders Hybelius ska överklaga beslutet till Utlänningsnämnden efter påskhelgen.

- USA kommer inte att släppa in honom utan riktigt pass eftersom han är från Iran. Men med sitt gamla pass skulle han kunna resa igen, säger Hybelius.

detta har hänt

Klas Lindberg